Vilka Ställen Tar Amex? Exempel på var du kan Betala i Sverige

I denna artikel listas var du kan och inte kan betala med American Express i Sverige. Här förklaras även varför vissa aktörer väljer att inte ta Amex och fördelarna med att faktiskt göra det. Artikeln belyser också varför det är bra att komplettera Amex-kort med ett annat bank- eller kreditkort.

Var kan man betala med American Express i Sverige?

Omkring 50 % av alla inköpsställen i Sverige beräknas ta American Express. De flesta större aktörer tar numera Amex både i fysisk butik och online. Däremot finns det fortfarande många betalmottagare som inte accepterar Amex. Det kan därför vara bra att komplettera ditt Amex-kort med ett annat kort.

Här kan du betala med American Express i Sverige

Nedan listas olika inköpsställen i Sverige där du kan betala med American Express.

Mat & dryck Kläder & accessoarer Heminredning & teknik Transport & drivmedel Flyg, hotell & resor Övrigt
Brasseriegruppen Boozt Bauhaus Arlanda Express Apollo Akademibokhandeln
Burger King Gina Tricot Biltema Avis Dufry Apotea
CityGross H&M Group Cervera Betala P Elite Hotels Apoteket
Coop Intersport CDON Bolt Flygvaruhuset Apoteket hjärtat
Foodora KappAhl Clas Ohlson Circle K Gotogate Blomsterlandet
Hemköp Lindex Elgiganten Easypark Nobis Hotel Dormy Golf
ICA Monki GEKÅS Flygbussarna Nordic Choice Hotels Filmstaden
Joe & the juice MQ MarQet Hornbach Hertz Norwegian Airlines Interflora
Lidl Nakd IKEA Ingo SAS Kronans apotek
MAX Burgers Nelly Inet OKQ8 Scandic Hotel MATCHi
McDonald’s NK Jula Preem Seat24 MEDS
Phil´s Burger Stadium Kjell & Company Sixt Supersaver Travel Netflix
Pressbyrån Uniqlo Länna Möbler SJ Swedavia Plantagen
Starbucks VERO MODA Media Markt SL Tallink Silja Skistar
Svenska Brasserier XXL Mio Taxi Kurir Ticket Resor SOVA
Systembolaget Zalando NetonNet Taxi Stockholm TravelPartner Spotify
Willys Zara Rusta Uber TUI Sweden Stureplansgruppen
7-Eleven Åhléns Teknikmagasinet Öresundsbron Viking Line Webbhallen
Tabell 1. Sammanfattning över instanser som accepterar Amex.

Här kan du inte betala med American Express i Sverige

Nedan listas exempel på större aktörer där du inte kan betala med American Express i Sverige.

 • BRA Flyg
 • Bubbleroom
 • Decathlon
 • Dustin
 • EM Möbler
 • Ving resor
 • Komplett
 • QStar
 • Tanka
 • Viaplay
 • Wakakuu

Är det skillnad i avgift att ta betalt med Amex jämfört med VISA eller Mastercard?

Ja, som betalningsmottagare är det dyrare att ta emot betalningar med Amex än kort från VISA eller Mastercard. Det går dock inte att säga hur stor denna kostnadsskillnad är. Det beror på att de flesta handlare, särskilt större aktörer, har individuella avtal med såväl Amex som VISA och Mastercard.

Anledningen till att Amex har en högre transaktionsavgift är för att dess kundgrupp är mer köpkraftig än kortinnehavare av VISA och Mastercard. Genom att acceptera Amex får man som betalningsmottagare alltså tillgång till en köpkraftig kundgrupp.

VISA och Mastercard har däremot liknande kundgrupper. Kostnaden för att acceptera dessa två alternativ som betalmedel brukar således vara snarlik. Faktum är att skillnaden mellan VISA och Mastercard generellt är relativt liten.

Fördelar med att acceptera American Express som handlare

Nedan listas en rad fördelar med att acceptera betalningar med American Express som handlare.

 • Köpstark kundgrupp. Amex kortinnehavare är en köpstark kundgrupp som spenderar mer per köp än övriga kortinnehavare. Enligt American Express Sverige spenderar Amex kortinnehavare i genomsnitt 1,5 gånger mer per år jämfört med kortinnehavare av övriga kredit- och betalkort i Sverige.
 • Lojala kunder. American Express kortinnehavare är en lojal kundgrupp som tenderar att återkomma till samma inköpsställen. Enligt American Express Sverige besöker 77 % av de lokala privata kortmedlemmarna samma inköpsställe mer än fem gånger per år.
 • Snabb och effektiv hantering vid reklamations- och bedrägeriärenden. Amex, till skillnad från VISA och Mastercard, fungerar som både kortutgivare och inlösare. När reklamationer och misstänkta bedrägerier uppstår är hanteringen av dessa ärenden effektiv eftersom all administration sker internt.

Komplettera Amex med annat kort eftersom många ställen inte tar Amex

Eftersom inte alla försäljningsställen tar American Express är det bra att komplettera ditt Amex-kort med ett annat bank- eller kreditkort. På så sätt kan du alltid betala för dig, även när försäljaren inte accepterar Amex som betalmedel.

Bank Norwegian kreditkort (VISA) och Rocker bankkort (VISA) är två kostnadsfria kort som utgör bra komplement till Amex. Korten ger 0,5 % i bonus på alla köp och saknar uttagsavgift. Rocker-kortet har heller inget valutapåslag. Läs mer om fördelarna hos dessa mångsidiga kort på sidan om kreditkort.

Vanliga frågor

Varför tar inte vissa ställen Amex?

Flera ställen väljer att inte acceptera betalningar med Amex för att transaktionsavgiften är högre än för övriga kort. Som företag kostar det alltså mer per transaktion att ta emot Amex-betalningar än betalningar med VISA och Mastercard.

Får butiksinnehavare lägga på en extra kortavgift för att jag ska få betala med Amex?

Nej, svenska butiksinnehavare får inte lägga på en extra avgift för att du ska få betala med Amex. Det finns inget lagligt stöd för att ta extra betalt av dig som kortinnehavare för att du betalar med American Express.

Däremot förekommer det att utländska företag som är verksamma i Sverige tar ut en extra avgift vid betalningar med American Express. Svenska företag som tar Amex får däremot acceptera den kostnad och de kortavgifter som tillkommer för att erbjuda Amex som betalningsalternativ.

Kan jag betala med alla typer av Amex-kort hos ställen som tar Amex?

Ja, du kan betala med alla typer av Amex-kort hos ställen som tar American Express. Däremot förekommer det att online-butiker väljer att endast acceptera nordiska Amex-kort i syfte att förebygga bedrägerier.

Att betalningsmottagare väljer att enbart acceptera kort som är utfärdade i Norden sker dock alltmer sällan. Det beror på nya EU-direktiv och tekniska integrationer som motverkar bedrägerier. Sedan dessa direktiv har implementerats är det dessutom kortutgivaren som tar risken vid eventuella bedrägerier.

Accepteras Amex Platinum hos alla ställen som tar Amex?

Ja, alla ställen som tar Amex accepterar Amex Platinum. Transaktionskostnaden för företagaren är den samma, oavsett vilken typ av Amex-kort det rör sig om. Att Amex Platinum är ett exklusivt kreditkort innebär alltså inte att det medför högre transaktionsavgift än billigare kort från Amex.

American Express har dock höga avgifter i form av uttagsavgift och valutapåslag. Det innebär att Amex Platinum är dyrt att använda utomlands.

Accepteras Amex Gold hos alla ställen som tar Amex?

Ja, alla ställen som tar Amex accepterar Amex Gold. Transaktionskostnaden är densamma för alla typer av Amex-kort. Det finns alltså ingen anledning till att utesluta betalningar med visst kort från American Express.

Gold-kortet har, liksom andra kort från American Express, höga avgifter i form av uttagsavgift och valutapåslag. Amex Gold är därför dyrt att använda utomlands.

Får jag alltid cashback när jag betalar med Amex Blue Cashback i Sverige?

Ja, du får alltid cashback när du betalar med Amex Blue Cashback i Sverige, oavsett inköpsställe. Detsamma gäller för köp utomlands. Varje köp med Amex Blue Cashback genererar 1,25 % i cashback, som du sedan får tillbaka i slutet av året.

Alla omdömen

Om författaren

Felicia Lennestig Bergquist
Felicia Lennestig Bergquist

Felicia är sedan år 2022 skribent på Kreditkortguiden. Hon har flera års erfarenhet från kreditkort- och betalningsbraschen.


SENAST UPPDATERAD: 21 december, 2022

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför