Aktivera Kort: Så Aktiverar du Bankkort och Kreditkort för Köp

Hur du aktiverar ett kort för fysiska köp och internetköp

Har du fått ett nytt kort hemskickat behöver det av säkerhetsskäl aktiveras innan det går att använda. Här är en guide över hur det går till.

Exempel på hur du kan aktivera ditt kort

  • Gör ett första köp med chip och pinkod i butik så aktiveras ditt kort.
  • Gör ett köp på internet på en sajt som kräver Mobilt BankID.
  • Gör ett kontantuttag med ditt kort och pinkod i en uttagsautomat.
  • Logga in i din bank- eller kortapp och aktivera kortet.
  • Ring din banks kundservice.
  • Ring din banks talsvarsfunktion.
  • Besök ditt bankkontor så kan de hjälpa dig att aktivera kortet.

Tänk på att olika banker erbjuder lite olika lösningar så kolla vad som gäller för just ditt bank- eller kreditkort.

Vanliga frågor

Hur aktiverar man sitt bankkort?

Du aktiverar enklast ditt bankkort genom att göra ett första köp i en betalterminal eller uttag med chip och pinkod. Du kan också logga in hos din internetbank och aktivera kortet där. Ofta står det i brevet som skickas ut med kortet hur du ska göra.

Se även: Bankkort.

Måste man aktivera Visa-kort?

Ja, om du har fått ett helt nytt Visa-kort utskickat måste det aktiveras innan du kan använda det fullt ut. Så snart det är aktiverat kan du använda det för att blippa dina köp.

Se även: Visa-kort.

När måste jag aktivera kortet?

Om du har beställt kreditkort och fått det utskickat måste det aktiveras för att kunna användas för kontaktlösa köp (t ex blippa eller att handla på nätet). Det här gäller både om det är ett helt nytt kort eller om det är ett utbyteskort.

Varför måste jag aktivera kortet?

Nya kort skickas ut som ett “passivt” kort, dvs du måste aktivera det för att kunna använda det. Det här gör bankerna av säkerhetsskäl ifall kortet skulle komma bort på vägen. Enbart den med kunskap om pinkod eller inloggningsuppgifter ska kunna aktivera kortet.

Kan jag blippa kortet för att aktivera det?

Nej, du måste göra ett köp med chip och pinkod för att det ska bli aktiverat. Så fort du gjort ett sådant köp kan du sedan blippa och betala med kort utan kod.

Hur aktiverar man sitt bankkort för internetköp?

För att aktivera ditt bankkort för internetköp loggar du in på din internetbank. Där kan du göra de inställningar du önskar för hur du vill använda ditt kort på nätet. Om du har ett helt nytt kort måste det också aktiveras för att kunna användas.

Se även: Handla med kort på internet.

Kan man avaktivera sitt kort?

En del kortutgivare erbjuder möjlighet att stänga kortet tillfälligt. Man kan också stänga och öppna för köp och uttag i vissa regioner eller för internetköp. Vill du stänga kortet helt kan du istället spärra det.

Se även: Avsluta (säga upp) kort

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

William är en av grundarna till Kreditkortguiden, och arbetar både som skribent och redaktör på hemsidan. Han har tidigare arbetslivserfarenhet som privatekonomisk rådgivare.


SENAST UPPDATERAD: 20 december, 2022

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför