Apple Card: Allt om Apples kreditkort & Lansering i Sverige!

Allt vi vet om Apple Card: Kreditkortet från Apple

Apple Card är ett kreditkort som lanserades genom ett samarbete mellan Apple & Goldman Sachs i USA år 2019. Kortet blev tillgängligt för allmänheten den 20:e Augusti 2019. Apples kreditkort är för amerikanska användare helt avgiftsfritt och ger tillbaka 1 – 3 % i cashback till användaren vid varje inköp.

Finns Apple Card i Sverige?

Nej, Apple Card finns inte i Sverige utan är endast tillgängligt i USA. Än så länge finns det endast rykten kring Apple Cards expansion till Europa och andra länder internationellt, men inget officiellt uttalande från Apple själva. I USA annonserades kortet ut 5 månader innan det lanserades.

Varför det lär dröja innan Apple Card kommer till Sverige

För den som väntar ivrigt på det nya kreditkortet Apple Card finns det tyvärr flera faktorer som talar för att att det kan dröja. Bland anant så:

  • Saknas det officiellt uttalande från Apple gällande internationell expansion.
  • Goldman Sachs har väldigt begränsat fotfäste inom kreditkort i Sverige.
  • Sverige är en liten marknad jämfört med t.ex. Tyskland & England.

Kort fakta om Apples Kreditkort

En avgörande faktor till att Apple Card har fått mycket hype i media är att de gått ut med att de inte ska ta ut några som helst avgifter, samtidigt som de ger upp till 3 % i cashback.

I tabellen nedan hittar du de viktigaste avgifterna och förmånerna som gäller för kortet:

  • Årsavgift: 0 kronor per år
  • Valutapåslag: 0 kr / 0 %
  • Uttagsavgift: 0 kr / 0 %
  • Förseningsavgift: 0 kr
  • Ränta: 10,99–23,99 %
  • Cashback: 1–3 %
  • Räntefria dagar: upp till 60 dagar

OM Apple Card kommer till Sverige blir cashbacken väsentligt lägre än 1 – 3 %

Något som gjort många svenskar sugna på det nya kreditkortet från Apple är den omtalade Cashback-nivån på mellan 1 – 3 % per inköp. Även om Apple skulle lanseras i Sverige och Europa går det att dementera redan nu att nivån inte kommer vara så hög.

Varför är vi säkra på det? Jo – för att det gäller annan lagstiftning i Europa än i USA vad gäller kortavgifter.

Innan vi går in på lagstiftningen börjar vi med de 4 huvudsakliga sätt ett kreditkortsföretag tjänar pengar:

  1. Genom att kortinnehavare betalar en årsavgift.
  2. Genom att kortinnehavaren lånar pengar och betalar ränta och/eller faktureringsavgifter.
  3. Genom att transaktionsavgifter som tas ut av t.ex. butiker.
  4. Genom valutaväxlingsavgift och uttagsavgifter.

Vi nämnde tidigare att Apple Card inte tar ut några som helst avgifter av användaren. Det innebär att för kunder som betalar sin faktura i tid, vilket de flesta gör, tjänar Apple endast pengar på transaktionsavgifter.

Interchange fee i Europa & USA

När du gör en kortbetalning med ett kreditkort får kortutgivaren ta ut en avgift, en så kallad interchange fee, för betalningen. I USA ligger den genomsnittliga interchange-avgiften på ca 1,5 – 3,3 %. På grund av lagstiftning inom EU är gränsen 0,2 % för debetkort och 0,3 % för kreditkort.

Det här innebär att Apple & Goldman Sachs inte har möjlighet att tjäna lika mycket pengar på de korttransaktioner som görs, och därmed inte har möjlighet att ge lika hög cashback. Ett exempel på detta är t.ex. Revolut Metal (debetkort) som ger 1 % CashBack utanför EU, men endast 0,1 % CashBack inom EU.

Tittar man vidare ser man direkt att det är stor skillnad mellan kreditkort i USA och kreditkort i Sverige.

Som exempel är Komplett Bank Kreditkort det kort med cashback i Sverige som ger mest Cashback utan att ta ut någon årsavgift. Komplett ger 0,5 % i Cashback per spenderad krona. I USA finns det kreditkort utan årsavgift som ger upp emot 2 % cashback, vilket alltså är 4 gånger mer.

Alternativa kreditkort istället för Apple Card

Eftersom Apple Card inte verkar komma till Sverige inom kort, och det dessutom lär ha betydligt mindre förmåner än vad det har i USA rekommenderar vi att du tittar på vårt utbud av svenska kreditkort.

I listan nedanför hittar du flera kreditkort som liknar Apple: kreditkort som saknar årsavgift och eventuellt har bonus eller cashback.

Bank Norwegian Visa

Bank Norwegian Visa
0 kr
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
21,99%
Årsränta

Bank Norwegian Visa

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 21,99%
  • Ingen års- eller uttagsavgift
  • Upp till 5 % bonus
  • Upp till 45 räntefria dagar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 23 år
Inkomstkrav Inget fast krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 45 kr (0 kr via e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonus 0,5 - 5 %
Exempel: Bank Norwegian Mastercard har 19,99 % i nominell- och 21,93 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 852 kr och totalkostnad 22 231 kr.
Klicka och jämför

Re:member flex

Re:member flex
0 kr
Årsavgift
120 000 kr
Maxkredit
9,74 - 28,24 %
Årsränta

Re:member flex

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Årsränta: 9,74 - 28,24 %
  • Rabatt i fler än 300 nätbutiker
  • Ingen årsavgift
  • Två betalningsfria månader/år
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav 120 000 kr
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 39 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 3 %, minst 35 kr
Bonus Rabatter via re:member reward
Exempel: Re:member flex har en rörlig individuell ränta. Ett genomsnitt på 17,24 % nominell ränta ger 18,67 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 826 kr och totalkostnad 21 916 kr.

Allt vi vet om Apple Card just nu

Nedan hittar du en sammanställning om allt vi vet om vilka villkor, förmåner och avgifter som gäller för användare Apple Card i USA.

Krav för Apple Card

Följande krav gäller för Apples kreditkort i USA:

  • Minst 18 år gammal.
  • En iPhone med iOS 12.4 eller senare.
  • Aktiverat 2-faktor-autentisering i mobilen.
  • iPhonen är inloggad på iCloud med Apple-ID:t.
  • Möjlighet till Face ID eller Touch ID.
  • Du behöver icloud på din iphone med ditt apple id

Så fungerar Apple Card

Apple Card ges ut av Goldman Sachs och kortnätverket Mastercard. Således går det att använda det för att göra betalningar på alla ställen som accepterar kort från mastercard.

Om ansökan blir beviljad går det att använda kreditkortet genom mobilen inom 10 minuter från att ansökan skickats in. Kortet registreras i Apple Wallet och man använder sedan Apple Pay för att göra betalningar.

För att du ska ha möjlighet att genomföra betalningar på betalningsställen som inte accepterar Apple Pay skickas det även hem ett fysiskt kort till dig i brevlådan. Det fysiska kostar ingenting, och det tillkommer inte heller något om du tappar bort det och behöver ett ersättningskort.

Läs mer: så fungerar ett kreditkort

Så ser Apple Card ut

Eftersom Apple ligger i framkant vad gäller design och estetik är det inte förvånande att även Apple Card står ut mot sina konkurrenter. Kortet är stilrent vitt och konstruerat i titanium.

Apple Card

På grund av titaniumkonstruktionen väger kortet ca 14,7 gram, vilket kan jämföras med vanliga plast-kreditkort som ofta väger ca 5 gram. Kortet är dock snäppet lättare än Amex Platinum som väger ca 18,5 gram.

Till skillnad från traditionella kreditkort har Apple Card varken kortnummer eller CVC-kod synligt på utsidan av kortet. Det enda som syns är kortinnehavarens namn på framsidan.

Kortuppgifterna sparas istället inuti Apple Wallet, vilket minimerar risken för obehöriga transaktioner ordentligt om du tappar bort kreditkortet.

Precis som vanliga betalkort har Apple Card dock en magnetremsa och ett chip för att möjliggöra kortbetalningar i fysiska terminaler.

Cashback hos Apple Card

Vid betalningar ger Apple Card Cashback på 1 – 3 %. Något som utmärker kortet utöver den generösa ersättningen är att Cashbacken betalas tillbaka dagligen. Det innebär att du som användare inte behöver vänta till slutet på månaden för att få några pengar.

Följande Cashback-nivåer gäller:

  • 1 % för alla betalningar med det fysiska Apple-kreditkortet.
  • 2 % för betalningar med Apple Card genom Apple Pay.
  • 3 % för betalningar med Apple Card genom Apple Pay hos Apple (online & i butiker) Uber & Uber Eats, Walgreens, Duane Reade, T-mobile, Nike, Exxon & Mobil bensinstationer och Panera.

Tips: spana in vår fullständiga lista med kreditkort som erbjuder cashback.

Avgifter & ränta för Apple Card

Apple Card tar inte ut några som helst avgifter från kortinnehavare utöver ränta. Det innebär att kortet varken har årsavgift, faktureringsavgift, uttagsavgift, valutapåslag eller ens förseningsavgift.

I Sverige finns det inget liknande kreditkort som saknar alla avgifter helt och hållet, men det finns flera kort som saknar en del av avgifterna.

Räntan på kortet sätts individuellt och hamnar i spannet 10,99 – 23,99 % beroende på den sökandes kreditvärdighet. Jämförs räntan med kort i både Sverige och USA finns det flera kreditkort med låg ränta som är billigare att använda för delbetalning.

Innan det tillkommer någon ränta har man alltid 60 räntefria dagar på varje köp som görs med Apple Card. Missar man att betala sin kortfaktura tillkommer det inte någon förseningsavgift heller.

Läs mer här: avgifter och ränta för kreditkort.

Kreditgräns hos Apple Card

Den kreditgräns som sätts för Apple Card i USA är individuell och baseras på den ansökandes kreditvärdighet. Enligt rapporter från olika forum på internet skall vissa individer lyckats få en kreditgräns upp till mellan 40 – 50 000 USD, motsvarande ca 340 000 – 420 000 SEK.

Värt att nämna är att amerikanska kreditkortet generellt sett kan erbjuda högre kreditgräns än svenska kreditkort.

Säkerhet hos Apple Card

Apple Card är ett av de säkraste korten att använda. Till att börja med återfinns inte kortuppgifterna utanpå kortet, vilket minimerar risken för kortbedrägeri om kortet tappas bort.

När det fysiska kortet används för betalningar används PIN-kod tillsammand med chip eller magnetremsa precis som vanligt. Vid användning av Apple Pay krävs antingen Touch ID eller Face ID för att autentisera köpet. På så sätt kan ingen betala med din mobil även om de kan låsa upp mobilen.

Avslutningsvis erbjuder Apple Card möjligheten att använda så kallade virtuella kreditkort, dvs. digitala engångs-kortnummer, när du handlar online.

Supportför ditt Apple Card

Support för Apple Card har du via Apples chat för Apple Card dygnet runt via Meddelanden-appen. Du kan också följa twitterkontot @AppleCard för att hitta lösningar på vanliga problem.

Vanliga frågor

Är Apple Card tillgängligt i Sverige?

Nej, Apple Card finns än så länge endast i USA.

När kommer Apple Card till Sverige?

Apple har ännu inte uttalat sig om när de planerar att lansera Apple Card i andra länder än USA. Det går därför inte att säga när, eller om, kortet kommer bli tillgängligt i Sverige. Kreditkortet lanserades i USA i augusti 2019.

Måste man använda Apple Card med Apple Pay?

Nej, man får även hem ett fysiskt kreditkort i metall som går att betala med. Skillnaden med att betala med det fysiska kortet och via Apple Pay är att du endast får 1 % i cashback istället för 2 % på det du köper.

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

William är en av grundarna till Kreditkortguiden, och arbetar både som skribent och redaktör på hemsidan. Han har tidigare arbetslivserfarenhet som privatekonomisk rådgivare.


SENAST UPPDATERAD: 4 juli, 2024

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför