Vad är ett kreditkort och hur fungerar det?

Ett kreditkort är en typ av kontokort som är kopplat till en kredit (tillgängligt lånebelopp). Inköp sammanställs på en månadsvis faktura, som sedan skickas hem till dig. Du kan sedan välja att delbetala det av kortutgivaren angivna beloppet, eller betala av hela skulden direkt för att slippa räntekostnader.

Ett par populära kreditkort

Bank Norwegian Visa

Bank Norwegian Visa
0 kr
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
19,99 %
Årsränta

Bank Norwegian Visa

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 19,99 %
  • Ingen års- eller uttagsavgift
  • Upp till 10 % bonus
  • Upp till 45 räntefria dagar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 23 år
Inkomstkrav Inget fast krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 45 kr (0 kr via e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonus 0,5 - 10 %
Exempel: Bank Norwegian Mastercard har 19,99 % i nominell- och 21,93 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 852 kr och totalkostnad 22 231 kr.
Klicka och jämför

Re:member flex

Re:member flex
0 kr
Årsavgift
120 000 kr
Maxkredit
9,74 - 28,24 %
Årsränta

Re:member flex

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Årsränta: 9,74 - 28,24 %
  • Rabatt i fler än 300 nätbutiker
  • Ingen årsavgift
  • Två betalningsfria månader/år
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav 120 000 kr
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 39 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 3 %, minst 35 kr
Bonus Rabatter via re:member reward
Exempel: Re:member flex har en rörlig individuell ränta. Ett genomsnitt på 17,24 % nominell ränta ger 18,67 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 826 kr och totalkostnad 21 916 kr.

Swedbank kreditkort

Swedbank kreditkort
195 kr (0 kr år 1)
Årsavgift
200 000 kr
Maxkredit
14,95 %
Årsränta

Swedbank kreditkort

Årsavgift: 195 kr (0 kr år 1)
Maxkredit: 200 000 kr
Årsränta: 14,95 %
  • 55 räntefria dagar
  • Låg ränta
  • Köpförsäkringar ingår
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav Inget fast krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 0 kr
Valutapåslag 1,65 %
Uttagsavgift 3 %, minst 45 kr
Bonus Saknar bonus
Exempel: Swedbank kreditkort har 14,95 % i nominell- och 16,02 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån. Månadskostnad blir 1 805 kr och totalkostnad 21 656 kr.

Hur fungerar kreditkort?

Ett kreditkort är kopplat till en förutbestämd kreditgräns, som anger hur mycket du maximalt får stå i skuld till kortutgivaren. En vanlig kreditgräns är 100 000 kronor. När du handlar med kreditkortet betalar kortutgivaren köpen direkt, så länge saldot inte överstiger kreditgränsen.

Kreditkort fungerar som vanliga bankkort och kan användas i affärer, för internetbetalningar, i bankomater, utomlands och ibland för att betala fakturor.

Varje månad sammanställs alla köp och skickas till dig via faktura. Du kan välja att betala av hela skulden direkt eller delbetala över flera månader. Vid delbetalning tillkommer en kreditränta, som normalt ligger mellan 10 och 20 % per år. Räntekostnaden räknas från fakturans förfallodatum tills skulden är betald.

Skillnad mellan kreditkort och andra korttyper

Det är enkelt att blanda ihop kreditkort med alla andra typer av kort. Därför har vi gjort en sammanställning av de vanligaste typerna av kort och deras skillnader.

  • Kontokort: Kontokort är ett samlingsnamn för kort som är kopplade till ett konto. Samtliga korttyper i listan är alltså olika varianter av kontokort.
  • Bankkort / Debetkort: Ett så kallat bankkort eller debetkort, är ett kort som är kopplat till ett bankkonto till vilket du tidigare har fört över pengar. När du gör en betalning med ett bankkort så kontrollerar först kortutgivaren att du har tillräckligt med pengar för att utföra köpet. Om så är fallet reserverar de ett belopp från ditt konto, och betalar sedan köpet åt dig direkt. Med ett debetkort kan du inte förbruka mer pengar än du har tillgängligt på kontot.
  • Betalkort: Ett betalkort fungerar ungefär som ett kreditkort. Precis som för kreditkorten betalar kortutgivaren dina köp, och du får du en faktura i slutet av varje månad när du handlat med ett betalkort. Skillnaden är att du däremot inte har möjligheten att delbetala fakturan på samma sätt som med kreditkorten. Normalt sätt är betalningsperioden på 30 till 45 dagar på ett betalkort. Missar du betalningen går får du först en påminnelse, som i andra led går till inkasso vid utebliven betalning.
  • Förbetalda (prepaid kort): Förbetalda kort liknar bank- och debetkorten. De kräver att man sätter över pengar i förväg och att de inte har någon kredit. Skillnaden mellan ett förbetalt kort och ett debetkort är att ett förbetalt kort inte är kopplat till ett bankkonto. Förbetalda kort fylls på med ett belopp i förhand, t.ex. genom swish eller att kortet kommer laddat med pengar. Kortet kan sedan användas som ett vanligt bankkort. Många prepaid-cards är kopplade till en app i mobilen för att förbättra din överblick över din ekonomi.

Viktiga termer för kreditkort

När det kommer till kreditkort finns det många begrepp och termer att hålla koll på:

Ränta (kreditränta): Är den kostnad du betalar för att låna pengar genom att delbetala dina köp med kreditkortet. Ränta existerar delvis för att kompensera kortutgivaren för risken att inte få tillbaka sina pengar. Kreditkort har olika ränta, men normalt är en nominell ränta i spannet 10 – 20 %.

Räntefria dagar: Är det maximala antalet dagar, räknat från köptillfället, som du kan vänta med att betala av köpet (på fakturan) utan att någon räntekostnad tillkommer. Vanligtvis skickas en faktura för månadens inköp i slutet av nästkommande månad. Om du t ex köper något den första april, och betalar din kortfaktura den 15:e maj så har du utnyttjat 45 räntefria dagar på det köpet.

Kortutgivare: Är den bank eller finansiella institution som ger ut kreditkortet. Många kortutgivare samarbetar med välkända varumärken för att ge ut brandade kreditkort. Exempelvis ger Entercard ut matkortet Coop Mer Mastercard.

Maxkredit & kreditgräns: Maxkredit är den maximalt tillåtna krediten eller skulden på ett kreditkort. En vanlig maxkredit är för många kreditkort 100 000 kronor. Kreditgränsen väljs i samband med att man ansöker om ett kreditkort. Kan kortutgivaren inte bevilja den ansökta köpgränsen beviljas istället den högsta möjliga kreditgränsen de kan godkänna.

Aviavgift/faktureringsavgift: Är en administrativ avgift som kortutgivaren tar ut i samband med att fakturan skickas ut. Denna avgift ligger vanligtvis mellan 0 och 49 kronor. De flesta kortutgivare erbjuder möjligheten att betala 0 kr i aviseringsavgift via e-faktura. Hos vissa kreditkort tillkommer avgiften endast när man delbetalar sina kortköp.

Kortförsäkringar: Är de försäkringar och garantier som medföljer för de betalningar du gör med kortet. Vanligt för de flesta kreditkorten är att en reseförsäkring ingår på de resor du betalat med kreditkortet. För nischade kreditkort hittar man ofta relaterade försäkringar. Exempelvis har ofta bensinkort en tillhörande tanka-fel-försäkring.

Kortbonusar: Är det bonus och erbjudanden som tillkommer vid användande av kortet. Ett vanligt kreditkort med bonus har en bonusnivå som är mellan 0,3 och 1%, men kan vara ännu högre än så om du använder kortet i kortutgivarens butiker eller webbshoppar.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med en passion för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 5 juli, 2024

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför