recension cover
Sidan innehåller annonser

Eurocard Platinum

 • Concierge Service
 • Gratis VIP-lounge
 • Omfattande försäkringar
card

Årsavgift: 1 500 kr

Högsta kredit: 400 000 kr

Räntefritt: 45 dagar

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Eurocard Platinum

KORTFATTAT

Eurocard Platinum är ett premiumkort som passar bra på resan om du värdesätter VIP-lounger, conciergeservice och en riktigt bra reseförsäkring.

Eurocard är ett lyxigt kort som funkar bäst för dig som reser ofta och vill ha de bästa bekvämligheterna. Kortet har en hög årsavgift på 1 500 kr, men det ger inkluderar en hel del förmåner såsom gratis loungebesök, conciergeservice, en komplett reseförsäkring, kostnadsfria köpförsäkringar, kvittohantering och ett gratis extrakort med samma förmåner.

När det kommer till avgifter har kortet en förhållandevis låg ränta och saknar aviseringsavgift för e-faktura. En liten nackdel är de räntefria dagarna, som uppgår till 45 st. Det går att utöka dem till 55 dagar mot en kostnad på 175 kr/år.

Med kortet ingår även en hel del förmåner såsom drivmedelsrabatt, hyrbilsrabatt, spärrservice och gratis kortutskick.

Hur bra är Eurocard Platinum?

Bonus & förmåner
OK förmåner men ingen bonus
Mediokert
Resa & utomlands
Concierge, lounge & bra reseförsäkring
Exceptionellt
Försäkring
Kompletterande köpförsäkring
Exceptionellt
Avgifter & ränta
Låg ränta men hög avgift
Mediokert

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst 180 000 kr
Anställningsformer Ej arbetslös
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta 10,05 %
Effektiv ränta 10,53 %
Max kreditgräns 400 000 kr
Räntefria dagar 35 dagar
Lägsta månadsbet. 5 %
Avgifter
Årskostnad 1 500 kr
Aviseringsavgift 30 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 2 %
Uttagsavgift 3 %, minst 40 kr
Korttyp Mastercard
Kortfakta

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Så ansöker du Eurocard Platinum

Krav

 • Årsinkomst på minst 180 000 kr
 • Fri från betalningsanmärkningar
 • Anställd med regelbunden inkomst

Ansökan

 1. Gå in på Eurocards ansökningsformulär
 2. Fyll i personnummer, namn och kontaktuppgifter
 3. Ange anställningsform och inkomst
 4. Ange önskat delbetalningsutrymme och hur årsavgiften skall betalas
 5. Signera ansökan med Bank-ID
 6. Ibland krävs det kompletteringar, exempelvis om du har inkomst som inte beskattas i Sverige. Då behöver du i regel skicka in signerad kopia på ett arbetsgivarintyg.
 7. När du skickar in din ansökan får du ibland svar direkt, men vanligtvis inom 1 – 2 dagar. Vid godkänt ansökan får du ett SMS med en engångskod som du ringer in och anger för att välja PIN-kod
 8. Kortet skickas sedan ut och är framme hos dig inom 3 – 5 arbetsdagar.

Hur kreditkortet fungerar

Eurocard Platinum ger precis som andra Mastercard-kreditkort dig möjlighet att delbetala månadens kortköp. Det som framförallt utmärker kortet är att det inte har någon fast övre köpgräns, vilket vi går igenom i avsnittet “kredit och avgifter”.

Full kontroll med appen Eurocard

Genom att ladda ner appen “Eurocard” kan du få fullständig översikt kring kortet, ditt saldo och dina fakturor. I appen hittar du även kalkylatorer för att se kostnader för exempelvis valutaköp och delbetalningar, kontaktuppgifter till Eurocard samt den digitala kvittohanteringen.

Ett extrakort ingår utan kostnad

Med Eurocard Platinum får du ett extrakort som ingår utan kostnad. Vad som är speciellt med extrakortsinnehavaren är att det krävs en kreditupplysning på denne också, och har därmed en åldersgräns på 18 år. Extrakortsinnehavaren använder samma kreditkonto som huvudinnehavaren, och får därmed även samma förmåner.

Viktigt att notera är att extrakortsinnehavaren också blir betalningsansvarig vid saknade inbetalningar.

Fördelar

 • Concierge service
 • Reseförsäkring inkl. hyrbilsskydd
 • Köpförsäkring ingår
 • Loungetillgång utan kostnad
 • Ingen köpgräns
 • Rabatt på hyrbil & drivmedel
 • Låg ränta

Nackdelar

 • Ingen bonus ingår
 • Hög årsavgift
 • Endast 35 räntefria dagar
Jämför andra kreditkort

Kredit & avgifter

Något som speciellt med Eurocards kreditkort är att det saknar en övre köpgräns. Detta innebär att korten kan användas som ett betalkort utan någon limit på hur mycket du kan använda kortet. När du sedan får fakturan i slutet av månaden så måste du däremot, precis som med ett vanligt betalkort, betala allting som står på fakturan.

För att ha möjlighet att delbetala fakturan får du ansöka om delbetalningsutrymme, eller vad som annars kallas kreditgräns. Delbetalningsutrymmet för Eurocard Platinum är mellan 10 000 – 400 000 kr. När du ansöker om kortet får du välja mellan 10 – 100 tkr, men efter 6 månader kan du sedan ansöka om utökat kreditlimit upp till 400 000 kr. En begränsning är däremot att du maximalt kan tillåtas ett delbetalningsutrymme på 20 % av din årsinkomst.

Vid delbetalning är den minsta summan att betala 5 % av nyttjad kredit. Detta innebär att om du har ett delbetalningsutrymme på 100 000 kronor, och använt 120 000 kr, så måste du betala 0,05 x 100 000 + 20 000 = 25 000 kr. Alltså 5 % av ditt delbetalningsutrymme samt beloppet som överstiger utrymmet.

Årsavgiften för Eurocard är 1 500 kr, vilket är normalt för premiumkort med gratis loungetillgång och conciergeservice (däremot väsentligt mycket billigare än Amex Platinum. Vid betalning av fakturor är aviseringsavgiften på 30 kr, men den går att slippa om du betalar via e-faktura.

Om du använder ditt delbetalningsutrymme får du upp till 45 räntefria dagar, vilket går att utöka med 10 dagar till en kostnad av 175:- per år. Detta är ovanligt lågt för ett kreditkort. Efter de räntefria dagarna tillkommer årsräntan på 10,05 %, vilket ger en effektiv ränta på 10,53* % med e-faktura.

* Den effektiva räntan är beräknad utifrån en utnyttjad kredit på 20 000 kronor, som betalas via e-faktura (0 kr) med en nominell ränta på 10,05 % över 12 månader som ett annuitetslån. Månadskostnaden blir 1 759 kr och totalt att betala blir 21 105 kr.

Bonusinformation

Eurocard Platinum har tyvärr inte någon bonus eller cashback, utan kortets fördelar är främst inom reseförmåner – mer om det senare i recensionen. Är du strängt intresserad av ett premiumkort med bonus eller cashback kan du kolla in debetkortet Revolut Metal eller kreditkortet Marginalen Traveller, som ger upp till 1 % cashback.

Drivmedelsrabatt på Circle K

När du använder ditt Eurocard Platinum på bemannade Circle K-stationer får du en drivmedelsrabatt på 15 öre litern. Räknar du med ett bensinpris på 15 kr/liter innebär detta en rabatt/cashback på 1 %, vilket är i nivå med de flesta tankkorten.

Hyrbilsrabatt hos AVIS

När du hyr en bil hos AVIS och betalar med ditt Eurocard kan du räkna med en rabatt på upp till 20 %. I kombination med självriskelimineringen för hyrbil (som vi skriver om längre ner) gör detta att kortet passar perfekt för att använda hyrbilar!

Taxirabatt på Taxi Kurir

När du åker taxi med Taxi Kurir kan du räkna med en rabatt på 5 – 15 % på dina resor. Detta gör att du kan spara en hel del pengar på dina transportkostnader.

Alternativt val: Ett bra lyxkort

Resurs World

Bonuskort med lyxiga förmåner

Med Resurs World får du bonuspoäng till ett värde av 1 % på allt du spenderar med kortet – dubbelt så mycket som för systerkorten Resurs Gold och Classic. Kortet ger dig även tillgång till räntefri delbetalning och en mängd reseförmåner.

Försäkring

Allrisk

För hushållsmaskiner och elektronik (ej dator, surfplatta, persondator eller kamera) över 2000 kr som du betalat till 100 % med kortet ingår det en allriskförsäkring 5 år framåt. Försäkringen täcker varor som används för privat bruk, och som orsakats av en plötslig och oförutsedd fysisk skada alternativt tappats bort.

Ersättningen betalar maximalt ut 40 000 kronor och kräver att varan köptes fabriksny och såldes av en auktoriserad återförsäljare.

Ersättningen för varan minskar under tiden och enligt följande:

Antal år efter inköp Procentuell ersättning av varan
1 år 100 %
2 år 90 %
3 år 80 %
4 år 60 %
5 år 40 %
Tryck för att se tabellen Tryck för att dölja tabellen

Leveransförsäkring på internetköp

När du handlar online med ditt Eurocard Platinum får du på varor över 2 000 kronor som betalats till 100 % med kortet en leveransförsäkring, förutsatt att du är bosatt i norden och varan levererats till din hemadress.

Försäkringen gäller skador på varan, och varan saknas i paketet eller om den inte kommit fram överhuvudtaget. Det maximala ersättningsbeloppet är 30 000 kronor.

Försäkringen gäller endast om säljaren inte ersatt dig inom 30 dagar, om produkten var fabriksny, samt att produkten inte var en typ av blomma, ädelmetall, alkohol, tobak, narkotika, förbrukningsvara eller läkemedel.

Hole-in-one försäkring

Om du betalat greenfee med ditt Eurocard på en golfbana med minst 9 hål som är ansluten till Svenska Golfförbundet (eller motsvarande utomlands) ingår det en hole-in-one-försäkring.

Försäkringen är utan självrisk och kräver att ditt scorekort är signerat av banans markör eller sekreterare. Den maximala ersättningen för försäkringen är 5 000 kronor och garanterar att händelsen kan firas ordentligt med champagne.

Tillägg – olycksfallsförsäkring

Om du vill ha en olycksfallsförsäkring som täcker även när du är hemma kan du som är 18 – 65 år gammal teckna olycksfallsförsäkringen. Försäkringen gäller oavsett om ni har andra olycksfallsförsäkringar, och betalas utan självrisk vid plötsliga yttre händelser (olyckor).

Skyddet täcker upp till 1 000 000 kronor för medicinsk invaliditet, 500 000 kr för dödsfall, 5 000 kr per benbrott och 1 000 kr/natt vid sjukhus (upp till 90 dagar).

Priset för skyddet är 75 kr/mån för en person, 135 kr/mån för ett par och 265 kr/mån för par plus två personer.

Reseförmåner

Eurocard reseförsäkring

När du betalar minst 75 procent av en resa, hotell eller hyr en semesterstuga/lägenhet med ditt Eurocard Platinum ingår en kompletterande reseförsäkring via Moderna Försäkringar.

Skyddet täcker den betalande kortinnehavarens partner samt hemmavarande barn under 23 år. Utöver det gäller Försäkringen även för andra resenärer med Eurocard Platinum som inte har betalat för resan men som reser med en annan kortinnehavare som betalat.

Skyddet täcker för resor som påbörjats från kortinnehavarens bostad eller arbetsplats, och räcker som längst i upp till 60 dagar.

Eurocard reseförsäkring är ovanligt heltäckande, och villkoren är mycket generösa när man jämför dem mot andra kreditkort. Något som är värt att poängtera är kortförsäkringens höga ersättningsnivåer samt antalet extra försäkringsmoment som inkluderas, såsom självriskelimineringen för hyrbil.

Med en hyrbilsförsäkring slipper du höga självriskkostnader vid eventuell olycka, samt fungerar som ett bra komplement till hyrbilsföretagens dyra självriskförsäkringar.

Nedan kan du läsa exakt vilka typer av försäkringar och ersättningsbelopp som ingår i reseskyddet:

Typ av försäkring Typ av försäkring Max ersättning / försäkrad Max ersättning / händelse
Transportförsening 4h 1 000 kr 4 000 kr
Transportförsening 12h 3 000 kr 12 000 kr
Missat anslutningsflyg 10 000 kr -
Bagageförsening 6h 2 000 kr 8 000 kr
Bagageförsening 24h 5 000 kr 20 000 kr
Borttappat bagage (hemkomst) 2 000 kr -
Outnyttjad kostnad för skid- eller golfresa 3 000 kr 10 000 kr
Avbeställningsskydd 30 000 kr 150 000 kr
Självrisk hem/bilförsäkring 10 000 kr -
Självrisk hyrbil/moped 10 000 kr -
Bilbärgning och assistans 3 000 kr -
Resestartsskydd 10 000 -
Invaliditet över 20 %, yngre än 65 år gammal 1 000 000 kr -
Invaliditet över 20 %, äldre än 65 år gammal 500 000 kr -
Dödsfall 50 000 kr -
Tryck för att se tabellen Tryck för att dölja tabellen

Notera att hyrbilsförsäkringen kräver att 100 % av hyrbilskostnaden betalas med kreditkortet, till skillnad mot 75 % för många av konkurrenternas skydd.

Tillgång till lounger med Priority Pass

Med Eurocard Platinum Mastercard får du tillgång till över 1 000 VIP-flygplatslounger över hela världen genom Priority Pass (ett separat kort). Besöken i loungerna är helt kostnadsfria, men medföljande gäster behöver betala 30 USD per besök. När du ansöker om ditt gratis extrakort, får du även ett extra separat Priority Pass, vilket ger din extrakortsinnehavare gratis inträde.

I loungen kan du njuta av gratis ameniteter såsom mat, förfriskningar, TV, Wi-Fi, tidningar och bekväma sittplatser.

Personlig concierge service

Med platinumkortet har du tillgång till exklusiv conciergeservice som hjälper dig när du är ute och reser. Tjänsten kostar ingenting, utan du betalar endast för det du köper genom servicen. Exempel på vad du kan få hjälp med är att boka hotell och resor, bord på restauranger, biljetter till evenemang, ordna gästlista på nattklubbar samt få tips på aktiviteter och sevärdheter.

Conciergeservicen är öppen vardagar 8:00 – 21:00 och lördagar 9:00 – 17:00. Att servicen inte är öppen dygnet runt kan ses som en liten nackdel då exempelvis Handelsbanken Platinum har en conciergeservice som är öppen dygnets alla timmar.

Övriga förmåner med Eurocard

Nya kort snabbt varsomhelst

Med Eurocard Platinum behöver du inte vara orolig för att du står utan kort om du råkar tappa bort det. Vanligtvis tar det 3 – 5 bankdagar att få ett nytt kreditkort, men med platinumkortet får du ett expressutskick som tar 2 – 3 dagar, helt utan kostnad. Du kan även få ett kort skickat utomlands, varsomhelst förutom till USA.

Få dina kvitton digitalt

När du som ägare till ett Eurocard Platinum genomför köp med kortet har du rätt att efterfråga kvittot i digital form via e-post eller PDF. Kvittot skickas då till dig så att du manuellt kan ansluta kvittot till en specifik korttransaktion i Eurocard-appen eller på Mitt Eurocard. Det går även bra att fotografera kvittot med din smartphone och ladda upp det.

Kvitton som är uppladdade sparas i 3 år. Viktigt att notera är att vissa butiker och företag kräver originalkvittot för vid återlämnande eller byte av varor. Däremot skall det digitala kvittot enligt utsago fungera vid reklamation.

Spärrservice via StopService

Med ett Eurocard Platinum kan du alltid känna dig trygg om något oväntat skulle hända med ditt kort, oavsett vilken tid på dygnet det är. Genom appen, Mitt Eurocard, eller genom att kontakta kundtjänsten kan du alltid spärra kortet. Som platinummedlem har du även extra trygghet med spärrservice hos StopService – helt utan extra kostnad.

Vanliga frågor

💳 Vilka krav gäller för Eurocard Platinum?

Kraven för att få ett Eurocard Platinum är en årsinkomst på minst 180 000 kr, inga betalningsanmärkningar och en stadig inkomst. Utöver det görs en individuell kreditbedömning av din ekonomiska situation. Ditt delbetalningsutrymme (motsvarande kreditgräns) blir max 20 % av din årsinkomst.

💳 Vad skiljer Eurocard Platinum från Eurocard Gold?

Det som framförallt skiljer platinumkortet från Eurocard Gold är concierge service, tillgång till VIP-lounger, rese- och allriskförsäkringen samt spärrservicen.

Årskostnaden för Eurocard Gold är också 525 kronor per år, alltså cirka en tredjedel av platinumkortets 1 500 kronor.

💳 Hur gör jag om jag vill reklamera ett kortköp?

Du bör i första hand alltid ta upp en köpreklamation med butiken eller företaget där du har gjort köpet. Är det så att ni inte lyckas hitta en lösning kan du kontakta Eurocard för att reklamera ett köp, uttag eller om en vara inte har kommit fram. Det är alltid en fördel om du kan bifoga kvitton samt skärmdumpar på konversationer mellan dig och säljaren.

💳 Hur gör jag om jag glömt eller vill ändra PIN-koden?

Om du har glömt din PIN-kod kan du logga in på mitt kort via Bank-ID för att enkelt se din PIN-kod.

Att välja PIN-kod är kostnadsfritt först gången, och vid senare tillfällen kostar det 100 kronor för ett nytt kort.

➕ Kan man ha fler än ett extrakort?

Med ditt Eurocard Platinum ingår det ett extra familjekort helt utan extra kostnad. För ytterligare kort betalar du halva årsavgiften på 750 kr/kort och år.

📶 Går det att blippa med kortet?

Ja, det går utmärkt att använda Eurocard-kortet till att blippa. Den kontaktlösa blipp-betalningen fungerar utan pinkod på köp upp till 400 kronor på terminaler som tillåter blipp. Ibland kan det däremot krävas pinkoden på lägre belopp som en extra säkerhet.

Om kortutgivaren

Eurocard Mastercard ges ut av SEB Kort Bank AB, som en del i koncernen för storbanken SEB. Företaget har lång erfarenhet av kreditkort, och har erbjudit tjänster för betal- och kreditkort sedan 1965. Idag omsätter företaget över 2 miljarder kronor, och har fler än 700 anställda. SEB Kort Bank AB är en ledande aktör på den svenska kreditkortsmarknaden, och genom dess koppling till storbanken SEB kan du som kund vara säker på att du är kopplad till ett tryggt företag.

Alla omdömen

Om författaren

Elias Bülow
Elias Bülow

Har mångårig arbetslivserfarenhet från den svenska finansbranschen och ett stor intresse för ekonomi i allmänhet.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: SEB Kort Bank AB (allabolag.se)

Organisationsnummer: 556574-6624

Adress: Stjärntorget 4, 169 79, Solna

Telefon: 08-14 70 00

E-post: Inloggade meddelanden

Finansinspektionen: SEB Kort Bank AB (fi.se)

Kortvilkor: Eurocard Platinum Privatkort kortvilkor

Öppettider

Måndag: 8:30 – 17:00

Tisdag: 8:30 – 17:00

Onsdag: 8:30 – 17:00

Torsdag: 8:30 – 17:00

Fredag: 8:30 – 17:00

Lördag: Stängt

Söndag: Stängt

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför