Kreditkort Online: Bra Kort för att Betala på Nätet (2023)

De bästa kreditkorten för att handla online på nätet

Att betala med kreditkort på nätet är tryggt och enkelt. På denna sida tittar vi närmare på hur det fungerar och varför det är säkrare att betala med kreditkort online än med ett debetkort.

Bästa kreditkortet för att handla online

Bästa kreditkortet för att handla online

Bästa kreditkortet för att handla online

Re:member Flex Mastercard är det bästa kreditkortet för att betala online. Anledningen är delvis att det har ett mycket bra reward-program med rabatter upp till 25% i över 300 webbutiker. Dessutom har det ingen årsavgift.

Jämför bra kort att handla med online

Här nedan listar vi fler kreditkort som är bra att betala med på nätet du kan jämföra. Vill du läsa mer om ett specifikt kort klickar du på ”Visa mer” eller ”Recension” för att läsa vårt omdöme om kortet.

Bank Norwegian Visa

Bank Norwegian Visa
0 kr
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
19,99 %
Årsränta

Bank Norwegian Visa

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 19,99 %
  • Ingen års- eller uttagsavgift
  • Upp till 10 % bonus
  • Upp till 45 räntefria dagar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 23 år
Inkomstkrav Inget fast krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 45 kr (0 kr via e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonus 0,5 - 10 %
Exempel: Bank Norwegian Mastercard har 19,99 % i nominell- och 21,93 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 852 kr och totalkostnad 22 231 kr.
Klicka och jämför

Resurs Gold

Resurs Gold
245 kr
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
0 - 17,32 %
Årsränta

Resurs Gold

Årsavgift: 245 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 0 - 17,32 %
  • Bonus på alla köp
  • 60 räntefria dagar
  • Räntefria avbetalningar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav 100 000 kr
Anställning Fast arbete/pension
Aviavgift 39 kr
Valutapåslag 1,97 %
Uttagsavgift 2,97 %, minst 35 kr
Bonus 0,5 %
Exempel: Resurs Gold har 12,36 % i nominell- och 17,81 % i effektiv ränta medräknat 39 kr avi-avgift, beräknat på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån. Månadskostnad blir 1 819 kr och totalkostnad 21 832 kr.

Re:member flex

Re:member flex
0 kr
Årsavgift
120 000 kr
Maxkredit
9,74 - 28,24 %
Årsränta

Re:member flex

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Årsränta: 9,74 - 28,24 %
  • Rabatt i fler än 300 nätbutiker
  • Ingen årsavgift
  • Två betalningsfria månader/år
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav 100 000 kr
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 39 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 3 %, minst 35 kr
Bonus Rabatter via re:member reward
Exempel: Re:member flex har en rörlig individuell ränta. Ett genomsnitt på 17,24 % nominell ränta ger 18,67 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 826 kr och totalkostnad 21 916 kr.

Så gör du för att betala med kreditkort på nätet

Här nedan går vi steg för steg igenom hur det brukar gå till att handla med kreditkort på nätet.

  1. Öppna ditt kort för internetköp.
  2. Välj ut de varor du ska köpa.
  3. Gå till kassan.
  4. Ange din leveransadress.
  5. Välj “kreditkort” som betalningsmetod.
  6. Ange dina kortuppgifter.
  7. Ange fakturaadress.
  8. Granska din order.

1. Öppna kortet för internetköp

Innan du kan betala online med kreditkortet måste du kontrollera i din internetbank att kortet är öppet för köp på internet.

2. Välj de varor du ska köpa

Lägg de varor du tänker köpa i varukorgen och gå till kassan – eller fortsätt handla.

3. Gå till kassan

Klicka på knappen som säger ”Gå till kassan” eller liknande. Oftast hittar du den högt uppe till höger på sidan.

4. Ange din leveransadress

Leveransadressen hjälper handlaren att räkna ut fraktkostnad och på så sätt ge dig den totala kostnaden för köpet. Var noga med att ange vart du vill få leveransen skickad, till hemmet eller annan plats. Här kan du också välja olika fraktalternativ.

5. Välj ”kreditkort” som betalningsmetod

Ofta får du ange vilken typ av kreditkort du vill använda, exempelvis Visa, Mastercard eller American Express. Hittar du inte din korttyp i listan beror det troligen på att de inte accepterar det kortet. Det händer oftare med Amex-kort än med Visa eller Mastercard.

6. Ange dina kortuppgifter

Ditt namn ska skrivas in exakt så som det står på ditt kreditkort. Därefter anger du ditt kortnummer, giltighetstid samt din säkerhetskod, som du i regel hittar på baksidan av kortet i form av en tre- eller fyrsiffrig kod.

7. Ange din fakturaadress

Detta är adressen dit företaget skickar kontoutdrag och annan information. Denna adress kan skilja sig från leveransadressen, till exempel om det är du som betalar med kortet men leveransen ska skickas till någon annan i present.

8. Granska din order

Slutligen skickas du vanligen till en sida där du får möjlighet att granska ditt köp och annan information du angett. När du har kollat att allt stämmer är det bara att slutföra beställningen.

Är det säkert att betala med kreditkort på nätet?

Ja, numera är det mer säkert än någonsin att betala med kreditkort på nätet. Det krävs stark autentisering för att köpet ska gå igenom, till exempel via Mastercard SecureCode eller Verified by Visa.

När det gäller Mastercard SecureCode kan du behöva bekräfta att du är du genom en kod som skickas via sms. Det kan inträffa om du handlar från en annan dator, köper något i en utländsk butik eller om summan är ovanligt stor.

Ökad säkerhet med BankID

Ytterligare säkerhet ges i och med man ofta måste identifiera sig med BankID när man betalar med kreditkort på nätet. Sammanfattningsvis kan vi därför med fog påstå att det är mycket säkert att handla och betala med kreditkort online.

TIPS!
Se till att du alltid har ditt kort stängt för köp på internet. När du ska köpa något på nätet loggar du in på internetbanken och öppnar kortet tillfälligt.

Skillnaden mellan att betala med bankkort och kreditkort online

Skillnaden mellan att betala med kreditkort på nätet jämfört med vanliga bankkort är att du har väsentligt större skydd mot bedrägerier på nätet när du använder kreditkort. Har du betalat med ett kreditkort och blivit lurad kan du reklamera transaktionen till banken och på så sätt få pengarna tillbaka.

Anledningen till detta är att det är bankens pengar du betalar med när du använder ett kreditkort. Ett kreditkort omfattas också av konsumentkreditlagen, vilket ger banken ett större ansvar att upptäcka och förhindra obehörigt användande av ditt kort.

Det gör att du har större möjligheter att få tillbaka dina pengar om något skulle inträffa. Man reklamerar transaktionen, varpå kortutgivaren utreder om uttaget eller transaktionen ska anses vara obehörigt eller inte. Om så är fallet återställs balansen på ditt konto.

Vid sidan om bedrägeriskyddet ger vissa kreditkort även en försäkring mot fel i leveranser efter att du beställt en vara på nätet. Om varan inte levereras eller den är trasig vid ankomsten kan du vända dig till kreditkortsutgivaren och få pengarna tillbaka.

Så undviker du att bli lurad när du betalar online med kreditkort

Det finns en risk med att betala online med ett kreditkort. Bedrägerier är numera vardagsmat och det är många som blir lurade på pengar på nätet, helt enkelt för att de är ouppmärksamma (och kanske lite godtrogna).

Här är några saker att tänka på för att undvika att bli lurad:

  1. Kolla att webbplatsen är säker.
  2. Titta efter företagsuppgifterna.
  3. Skicka inte känsliga uppgifter via mail och sms.
  4. Skaffa ett extra bankkonto.

1. Kolla webbutikens URL

Kontrollera alltid att webbutikens URL (webbadress) börjar med https och har ett hänglås i början av URL:en. Då vet du att webbplatsen är krypterad och säker. Vissa bedrägerier sker nämligen genom att man sätter upp webbsajter som ser ut som ”den riktiga” sajten.

Där ger du dem tillgång till dina kortuppgifter i tron att allt är som det ska. Sedan använder de uppgifterna för att länsa ditt konto på pengar.

2. Kontrollera företagets uppgifter

Andra saker att titta efter är deras kontaktuppgifter i form av företagsnamn, adress och telefonnummer och om de har legitima betalningsalternativ. Om du inte hittar någon kontaktinformation bör du kanske överväga andra butiker.

3. Skicka inte känsliga uppgifter via mail och sms

Tänk på att banker och myndigheter ALDRIG ber dig om dina kortuppgifter eller kontonummer. Får du ett sådant sms eller mail är det med 100% säkerhet ett försök till bedrägeri.

4. Ha ett separat bankkonto för shopping

Det finns ett bra sätt att minimera skadan om nu ändå någon skulle få tag på dina kortuppgifter. Det är att ha två olika bankkonton. Då kan du ha ett så kallat shoppingkort som är anslutet till ett av dessa konton.

Det andra kontot har inget kort kopplat till sig och innehåller merparten av dina pengar. Till ”shoppingkontot” för du bara över mindre summor så att det räcker till de närmaste dagarna eller veckan.

TIPS: Abonnera på ett VPN när du handlar online

Den som vill kan skaffa sig ett VPN som ett extra skydd. Med ett VPN (Virtuellt Privat Nätverk) färdas all information i en privat tunnel vilket gör att din privata information är skyddad. Ingen, inte ens din internetleverantör, kan snoka i vad du gör online.

Fördelar med att betala med kreditkort online

Det finns flera fördelar med att handla med kreditkort online, jämfört med att använda ett vanligt betalkort.

  • Bonus på köp. Många kort ger dig bonuspoäng när du betalar med ditt kreditkort online eller i butik. Dessa bonuspoäng kan du sedan handla för. Det vanligaste är att man får upp till ca 0,5% i bonus.
  • Vissa kortutgivare ger cashbacks istället för bonuspoäng. De fungerar på samma sätt, men här får du pengar tillbaka på dina köp. Även här är det vanligt med upp till 0,5% tillbaka. Pengarna sätts in på ditt konto eller dras av från nästa faktura.
  • Många kort ger också rabatter på bensinstationer, butiker och webbshoppar. Det kan till exempel handla om ca 15-20 öre per liter i drivmedelsrabatt eller 20-25% i nätbutiker.
  • Försäkringar. Ofta ingår ett antal försäkringar i ett kreditkort. Reseförsäkringar, feltankningsförsäkringar, leveransförsäkringar och köpförsäkringar är några exempel. Ofta är de dock inte särskilt förmånliga.
  • Du kan delbetala dina köp. När handlar med ditt kreditkort online måste du inte betala tillbaka alltihop på nästa faktura. Den som vill kan dela upp kostnaden över flera månader.
  • Kreditkort är säkrare än debetkort. I många fall kan du få tillbaka dina pengar om det har skett obehöriga köp, bedrägerier, om du råkar bli skimmad eller om du beställt en vara som aldrig blir levererad. Det får du inte med ett vanligt bankkort.

Exempel på bra kreditkort du kan betala med online

En del kreditkort är virtuella och existerar endast  online

Det finns kreditkort som är helt online, det vill säga att det är ett ”kort” som bara finns i digital form. De brukar följaktligen kallas för digitala kreditkort, eller virtuella kreditkort. De fungerar precis som vanliga kort men du har ingen fysisk version av kortet.

Vissa kreditkortsutgivare erbjuder digitala alternativ till de fysiska korten, vilka endast används som kreditkort online. Virtuella kort är vanliga inom t.ex. hotellbranschen där de används vid bokningar. Vanligtvis är det tillfälliga kort där ett nytt kortnummer genereras varje gång och aldrig återanvänds.

Några exempel på virtuella kreditkort är:

  • Revolut (Standard, Premium, Metal).
  • Lunar Visa (Standard, Premium, Pro).
  • SEB Corporate ePay (för företag).
  • Eurocard Purchasing Account (för företag).

Revolut och Lunar är fysiska kort, som båda ger tillgång till ett virtuellt kort som du kan använda för att göra kontaktlösa betalningar online eller i mobilen.

Lägg in kreditkortet i mobilen och gör det tillgängligt online

Flera av de vanliga kreditkorten fungerar också som kreditkort i mobilen. Om du har en mobil eller smartwatch som är utrustad med en så kallad NFC-läsare kan du betala via Google Pay eller Apple Pay. Även Samsung har en liknande lösning, Samsung Pay.

Några av de vanligaste kreditkorten för mobilen är Norwegian kreditkort, Re:member Flex och Komplett kreditkort.

Vanliga frågor

Vilket online-betalkort är bäst?

Att säga vilket online-betalkort som är bäst är egentligen omöjligt. Det beror helt på dina preferenser: vill du ha rabatt i butiker, cashbacks eller bra villkor på reseförsäkringen? Vi rekommenderar att du jämför de bästa kreditkorten och väljer det som passar dig bäst.

Kan jag skicka pengar till en vän med ett kreditkort?

Ja, det går utmärkt att skicka pengar med kreditkortet. Företag som t.ex.  Wise (f.d. TransferWise) och Wester Union accepterar flera betalningsmetoder när du vill skicka pengar till en annan privatperson eller ett företag.

Jag kan inte kan betala med kort på internet – vad gör jag?

Om du inte kan betala med kort på internet, kolla först och främst i din internetbank om kortet är öppnat för köp på nätet. Om det inte är felet, kan det bero på att du har för lågt saldo, att butiken inte accepterar ditt kort eller att du handlar för en för stor summa.

Skulle du ändå inte hitta felet rekommenderar vi att du kontaktar din bank för att reda ut problemet.

Var kan jag betala med mitt kreditkort online?

Det finns hundratals webbutiker där du kan betala med ditt kreditkort online, bara i Sverige. Tittar vi sedan globalt har du hundratusentals butiker, särskilt om du har ett Visa eller Mastercard-kort.

Är det säkert att betala en resa online med mitt Visa-kort?

Att betala en resa med Visakort (eller annat kreditkort) ger dig ett ökat skydd. Skulle flygbolaget senare gå i konkurs har du möjlighet att få pengarna tillbaka. När du betalar på kredit skyddas du nämligen av konsumentkreditlagen, vilken ger dig rätt att ställa krav på kreditgivaren.

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

William är en av grundarna till Kreditkortguiden, och arbetar både som skribent och redaktör på hemsidan. Han har tidigare arbetslivserfarenhet som privatekonomisk rådgivare.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför