Fördelar och nackdelar med kreditkort

9 fördelar och 4 nackdelar med kreditkort

I den här artikeln går vi igenom de 13 viktigaste fördelarna och nackdelarna med kreditkort. Du får även veta om varför man bör ha just ett kreditkort istället för andra bankkort.

Fördelar med kreditkort

 • Möjlighet till återbäring i form av bonus eller cashback.
 • Rabatter på bensin, hyrbilar. hotell och annat.
 • Med kreditkort har du alltid tillgång till pengar.
 • Möjlighet att nyttja räntefria dagar.
 • Möjlighet att delbetala dina räkningar.
 • Kostnadsfria försäkringar för resor och annat ingår ofta.
 • Skydd mot bedrägeri när du betalar på nätet.
 • Möjlighet att få tillgång till lounge.
 • Du kan få conciergeservice.

Möjlighet till återbäring i form av bonus eller cashback

En fördel med kreditkort är att du kan få bonus eller cashback när du betalar med kortet. Med bonuspoäng brukar du kunna köpa tjänster eller varor, och ibland få avdrag på fakturan. Normalt brukar bonusnivåerna ligga på cirka 0,3 – 2 % per spenderad krona.

Ett kreditkort med cashback ger dig pengar tillbaka insatta på ditt konto, skickade till dig som en värdecheck alternativt som avdrag på fakturan. Normalt får du tillbaka cirka 0,25 – 1 % av köpbeloppet med cashback-kort.

Rabatter på bensin, hyrbilar hotell och annat

En annan fördel med kreditkort är att du kan få förmånliga rabatter. Du kan exempelvis välja att skaffa ett kreditkort med rabatt på bensin för att få rabatt på drivmedel, men det finns även kreditkort som ger rabatter på flera olika tjänster och varor.

De vanligaste är ett kreditkort som ger dig rabatt på drivmedel, men det finns även kreditkort där du kan få rabatt på exempelvis resor, hotell, hyrbilar eller diverse webbutiker. På drivmedel brukar rabatten ligga på 1 – 2 % medan på hotell och hyrbilar hela 10 – 20 %.

Med kreditkort har du alltid tillgång till pengar

En mycket viktig fördel med kreditkort är att du alltid har tillgång till pengar. Krediten du har blivit beviljad kan du använda när du vill, och kan vara bra om en oförutsedd utgift dyker upp.

Det kan handla om ett tandläkarbesök eller en vitvara som går sönder. Behöver du pengar snabbt, är kreditkort ett bra alternativ.

Möjlighet att nyttja räntefria dagar.

Ibland är möjlighet till delbetalning ett nödvändigt alternativ. Oförutsedda utgifter kan dyka upp, då kan ett räntefritt kreditkort vara räddningen. I princip alla kreditkort erbjuder en räntefri period.

En räntefri period innebär att du under en viss period efter dina inköp slipper betalar ränta, om du betalar av fakturan innan de räntefria dagarna är över. En del kreditkort har upp till 55 eller 60 dagar räntefritt.

Möjlighet att betala dina räkningar med avbetalning

Du kan betala dina räkningar med kreditkort för att på så sätt få en avbetalning på räkningarna, vilket kan vara en fördel om något oväntat dyker upp. Det är inte ett bra alternativ att alltid betala dina räkningar med kreditkortet, men är ett bra alternativ om något händer så att du exempelvis slipper hamna efter med hyran en månad exempelvis.
När du betalar dina räkningar med kreditkortet har du tre alternativ. Det ena är att använda en tjänst, såsom Betalo eller Billhop. Den andra är att göra ett kontantuttag och sedan gå till ett bankkontor. Tredje alternativet är att göra en banköverföring med kortet. Det kostar i mellan 2 – 30 % av totalbeloppet att betala räkningarna med kreditkortet.

Du får reseförsäkring och andra försäkringar

I princip alla kreditkort erbjuder en kostnadsfri reseförsäkring om du betalar hela eller större delen av resan med kreditkortet. På så vis slipper du teckna en extra reseförsäkring när du bokar resan. Du får nästan alltid en reseförsäkring med VISA-kort, men villkoren kan skilja sig mellan kortutgivare.
Andra försäkringar som kan ingå med ett kreditkort är:

 • Självriskeliminering på hyrbil. Du får ofta kostnadsfri självriskeliminering på hyrbil med mastercard. Du slipper betala självrisk om olyckan är framme, samt att du slipper betala den självriskeliminering hyrbilsföretaget erbjuder.
 • Köpförsäkring. Ett skydd som gäller för saker du köper och betalar med kreditkortet.
 • Förlust av nyckel. Få upp till 2 000 kronor för att byta lås och få ny nyckel om du tappar din nyckel.
 • Hole-in-one. Få 1 000 – 2 000 kr om du betalar green-fee med kreditkortet och slår en Hole-in-one.
 • Bärgning och vägassistans. Om din bil går sönder kan du få pengar för att betala för bärgning och/eller vägassistans.
 • Leveransförsäkring. Betala en vara med kortet och få pengarna tillbaka om varan går sönder eller inte levereras om företaget du handlat från inte är villiga att hjälpa dig.
 • Garantiförlängning. Betalar du med kreditkortet kan garantin på en produkt förlängas med 1–2 år. Mobiltelefoner och datorer brukar inte omfattas av försäkringen.
 • Om du köper en vara online eller i butik och upptäcker att du hade kunnat köpa varan billigare i en annan affär kan du ibland få mellanskillnaden tillbaka.
 • Feltankningsförsäkring. Tankar du minst 20 liter bränsle med kortet täcks du av en feltankningsförsäkring. Alltså tankar du fel drivmedel i bilen får du 2 000 – 4 000 kr för sanering av bränsletank & bränslesystem, samt byte av bränslefilter.
 • Allriskförsäkring. Få en allriskförsäkring (även kallad drulleförsäkring) på saker du köper med kreditkortet. Försäkring mot oförutsedda händelser för vissa varor som du betalar med kortet.

Skydd mot bedrägeri när du betalar på nätet

Med ett kreditkort är du mer skyddad mot bedrägeri än vad du är med ett debetkort. Om du utsätts för ett bedrägeri, exempelvis skimming kommer banken att ersätta dig för förlorade pengar. Det krävs dock att du inte varit grovt oaktsam med ditt kreditkort.

Det är därför en god idé att använda ett kreditkort när du vill betala med kort på nätet. Vid internetköp finns det risk att råka ut för bedrägeri, speciellt om du handlar från sidor utan tvåvägsidentifiering.

Tillgång till lounge

En del kreditkort ger dig tillgång till lounge på flygplatser. Även om du har ett sådant kort behöver du ofta fortfarande betala för att få komma in i loungen, och ett besök kostar normalt runt 20 – 30 euro. Ibland ingår det dock ett visst antal kostnadsfria besök per år hos de kreditkort som ger lounge-access.

En del premiumkort ger dig å andra sidan ett obegränsat antal kostnadsfria besök till lounger världen över. Dessa kort har vanligtvis en årsavgift på flera tusen kronor och kommer endast vara värda sin kostnad om du reser väldigt mycket.

Du kan få conciergeservice

Det finns kreditkort med conciergeservice, det vill säga kort som ger tillgång till en concierge som kan hjälpa dig med saker såsom att boka hotell eller bord på en restaurang när du är på resa.
Kort som erbjuder concierge är en fördel som kan vara mycket underlättande för dig som reser mycket, eftersom du själv slipper ha koll på var du ska ringa för olika tjänster.

Nackdelar med kreditkort

 • Det kan tillkomma kostnader så som ränta och avgifter.
 • Kan locka till oansvarigt köpbeteende.
 • Kreditkort försämrar din kreditvärdighet.
 • Risk att du hamnar i skuld.

Det kan tillkomma kostnader såsom ränta och avgifter

En nackdel med kreditkort är att det kan tillkomma kostnad i form av ränta och avgifter. En kostnad för kreditkort som du behöver ha koll på är årskostnaden. Den ligger vanligtvis på 0 – 300 kronor, men kan ibland ligga på flera tusen kronor.

En annan kostnad för kreditkort är förstås räntan som du betalar om du väljer att delbetala ett köp. Utöver räntan kan det även tillkomma administrativa faktureringsavgifter på 10 – 40 kronor per faktura.

Kan locka till oansvarigt köpbeteende

Eftersom du alltid har tillgång till pengar med ett kreditkort, och inte behöver betala av det på direkten, kan det locka till oansvarigt köpbeteende. Det är lätt att förtränga att kredit ska betalas tillbaka när fakturan kommer.

Kreditkort försämrar din kreditvärdighet

Du får försämrad kreditvärdighet av kreditkort. När du har ett kreditkort med beviljad kredit kan du när som helst välja att nyttja din kredit och på så vis ökar också risken att du skuldsätter dig. Banker ser att du ha en beviljad kredit och det påverkar din kreditvärdighet negativt.

En sämre kreditvärdighet ger konsekvenser på framtida kreditupplysningar och kommer att påverka dina chanser att bli beviljad framtida krediter såsom bostadslån, privatlån samt kreditkort.

Risk att du hamnar i skuld

Det finns alltid en risk att du hamnar i skuld när du har ett kreditkort. Om du exempelvis blir arbetslös eller utan inkomst av annan anledning kommer inte kreditkortet att dras tillbaka. Du måste däremot betala tillbaka din skuld oavsett om du har inkomst eller inte.

Vanliga frågor

Varför ska man ha ett kreditkort?

Ett kreditkort är bra att ha eftersom det kan ge dig många fördelar som andra bankkort inte har. Du kan betala oförutsedda utgifter med ett kreditkort, vilket fungerar som ett skyddsnät. Du får också tillgång till bonusar och förmånliga rabatter, tack vare köp du ändå skulle ha gjort.

När bör jag inte ha ett kreditkort?

Om du har svårt att ha koll på din ekonomi och vet om att du riskerar att handla för mer än vad du egentligen har råd med bör du inte ha ett kreditkort.

Du bör även ha i åtanke att ett kreditkort påverkar dina chanser att få andra lån, såsom bolån. Detta på grund av ett kreditkort sänker din kreditvärdighet. Om du planerar att låna pengar eller om kreditvärdighet är viktigt för dig bör du tänka efter om du verkligen ska skaffa ett kreditkort.

Vilket kreditkort ger flest fördelar?

Eftersom olika kreditkort kan erbjuda olika förmåner bör du välja ett kreditkort som passar ditt köpbeteende för att få bäst fördelar. Tankar du mycket väljer du ett tankkort, reser du mycket bör du välja ett bonuskort för resor, och lägger du mycket pengar på mat är troligen ett matkort bäst.

Är det bättre att delbetala med ett kreditkort istället för att låna pengar?

Nej, det skulle vi inte påstå att det är. Skillnaden på att låna pengar eller delbetala med kreditkort är att med kreditkort har du pengarna tillgängliga hela tiden, och betalar bara för utnyttjad kredit. Medan ett lån behöver du ansöka om och betalar normalt för direkt.

Ett lån kan dock många gånger ha lägre ränta än vad ett kreditkort har.

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

William är en av grundarna till Kreditkortguiden, och arbetar både som skribent och redaktör på hemsidan. Han har tidigare arbetslivserfarenhet som privatekonomisk rådgivare.


SENAST UPPDATERAD: 20 december, 2022

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför