Kreditkort utan BankID: Så skaffar du det

Om du av någon anledning inte har ett BankID blir det lite krångligare att ansöka om ett kreditkort, men det är inte omöjligt.

För även om de flesta banker erbjuder signering online med BankID för att skaffa ett kreditkort går det ibland att ansöka på det traditionella sättet genom att signera ett fysiskt papper på ett kontor eller genom att skicka in en kopia på ditt pass.

Vad är BankID?

Först och främst är det viktigt att klargöra vad BankID faktiskt är. Kort och gott är det en elektronisk ID-handling som används för att legitimera sig och göra elektroniska underskrifter på internet.

BankID kan användas till allt från att deklarera, göra köp online, öppna abonnemang, genomföra betalningar eller ansöka om privatlån. Det är den absolut vanligaste formen av e-legitimation i Sverige idag.

Varför välja ett kreditkort utan BankID?

Majoriteten svenskar använder BankID men det finns fortfarande en betydande del som inte gör det. Anledningarna till att välja ett kreditkort utan BankID kan vara flera:

 • Man har inte svenskt personnummer
 • Man vill ha ett extra kreditkort som inte är kopplat till ens BankID
 • Man tycker att BankID är krångligt och använder inte mobilen frekvent
 • Man är rädd för att ens mobil och därmed BankID ska stjälas eller hackas

Oavsett om du väljer ett kreditkort som kräver BankID eller inte är det klokt att välja ett av de bästa kreditkorten i Sverige. På så vis kan du säkerställa bästa möjliga kreditvillkor och förmåner på ditt kort.

Hur kan jag legitimera mig om jag inte använder BankID?

Det finns några andra olika sätt att legitimera sig på om du inte har BankID.

 • Du skickar din ansökan med post och bifogar en kopia på ditt pass.
 • Fysisk ansökan på ett kontor. Om banken har ett kontor kan du göra ett fysiskt besök och legitimera dig med pass/ID-kort.
 • Med Freja ID. Freja är en konkurrent till BankID som fungerar på liknande sätt.
 • Med personlig kod. Ett fåtal banker skickar ut en personlig kod till dig som du kan använda för att ansöka om kortet.

Fördelar med kreditkort utan BankID

En fördel med att skaffa kreditkort utan BankID är såklart att du inte behöver ha BankID.

Det kan också vara svårt att ansöka via BankID om du inte är tekniskt kunnig eller generellt är skeptisk till digitala lösningar och föredrar fysiska signaturer. Då kan det kännas tryggare att ansöka via till exempel en fysisk blankett.

Dessutom behöver du inte bli kund hos någon av de banker som står bakom BankID.

Nackdelar med kreditkort utan BankID

Hos många kortutgivare är det ett krav med BankID och det går inte att ansöka om ett kort utan det.

Dessutom har du färre kort att välja mellan vilket gör att risken att du tvingas välja bort de bästa kreditkorten mot ett sämre.

Slutligen är processen krångligare och tar längre tid än om du ansöker med BankID.

Sammanfattning

Ett kreditkort utan BankID kan vara ett bra alternativ för den som inte har möjlighet att skaffa BankID eller vill ha ett extra kreditkort som inte är kopplat till ens BankID.

Det finns flera olika kort att välja mellan och det är viktigt att jämföra olika alternativ för att hitta det kort som passar ens behov bäst.

Vanliga frågor

Vilka typer kreditkort utan BankID finns?

Några exempel på kreditkort du kan skaffa utan att ha ett BankID är re:member Flex, Collector och korten från Resurs Bank.

Hur du legitimerar dig på respektive bank/kortföretag skiljer sig åt, men vanligast är att du legitimerar dig genom att skicka in en fysisk ansökan med kopia på pass.

Vad ska man tänka på när man väljer ett kreditkort utan BankID?

När man väljer ett kreditkort utan BankID är det samma saker man bör titta på som när man ansöker med BankID. Jämför kreditkort och hitta bästa alternativ för just dig.

Kontrollera bland annat:

 • Eventuell årskostnad
 • Kostnad för uttag i utländsk valuta, bankomatuttag etc.
 • Förmåner, bonussystem, cashback
 • Hur hög krediten är, ränta och straffavgift om du inte återbetalar i tid
 • Hur bra tillhörande app är (om app finns)
 • Hur bra svar du får från supporten

Hur mycket längre tid tar en ansökan utan BankID?

Det kommer garanterat ta längre tid att ansöka om ett kort utan Bank-Id. Exakt hur lång tid det tar beror på kortföretaget, men räkna med minst 3 arbetsdagar innan du får ett avtal i brevlådan att signera (oftast kan det ta ännu mer tid).

Hur säkert är det att använda ett kreditkort utan BankID?

Att ansöka om ett kreditkort utan BankID är lika säkert som att använda ett kort med BankID, förutsatt att man hanterar kortet på ett säkert sätt.

Det är viktigt att skydda kortuppgifterna och aldrig lämna ut dem till obehöriga.

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

William är en av grundarna till Kreditkortguiden, och arbetar både som skribent och redaktör på hemsidan. Han har tidigare arbetslivserfarenhet som privatekonomisk rådgivare.


SENAST UPPDATERAD: 10 juli, 2023

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför