Kreditkortets Historia: Historien om när Bankkort kom till Sverige

Historian om bankkort och kreditkort i Sverige

I den här artikeln kommer vi att berätta om bank- och kreditkortets historia internationellt och när de sedan kom till Sverige.

När kom bankkort till Sverige?

I slutet av 60-talet kom bankkorten till Sverige. Korten var till en början rena uttagskort, Minuten-kort och Bankomat-kort. De kom ut i slutet av 60-talet som en följd av att ATM-nätet byggts ut och erbjöd ett nytt sätt att få ut sina pengar. På sikt utvecklades de till att bli vad de är idag, debitkort som går att betala med.

När kom det första kreditkortet till Sverige?

I början av 1960-talet kom det första kreditkortet ut i Sverige. Det gavs ut av NK, Nordiska Kompaniet, och var egentligen en övergång från en kreditbricka i brons som kom redan på 1920-talet.

De första kontokorten i Sverige

I Sverige började de svenska affärsbankerna se potentialen i betalkort och kreditkort. I och med det startade de upp egna kontosystem kring år 1960. Till en början var det konton som bara var giltiga inom ett begränsat område inom Stockholms innerstad (t ex Drottninggatskonto och Söderkonto).

Efter en tid uppgick flera av dessa mindre konton i Köpkort AB, det första landsomfattande kreditkortsföretaget i Sverige.

Kreditkortets historia internationellt

Historian bakom kreditkortet började egentligen med ett misstag. Det hela började med att affärsmannen Frank McNamara var på en flott restaurang i New York. När det var dags att betala notan upptäckte han förskräckt att han hade glömt plånboken kvar på hotellet. Efter en kort överläggning signerade han ett av sina visitkort och bad att få räkningen skickad till sitt företag.

De första internationella kontokorten

Det allra första moderna betal- och kreditkortet kom att heta Diners Club, skapat av denne Frank McNamara år 1950. Samme man som glömt sin plånbok på hotellet då restaurangnotan skulle betalas och idén väcktes.

Det hela började med ett begränsat antal pappkort som kunde användas som betalningsmedel på ett fåtal exklusiva restauranger och hotell. Snart spred sig det nya betalningssättet i resten av USA och övriga världen. Under 60-talet övergick pappkorten till nuvarande kvalitet och storlek på kreditkort.

Vanliga frågor

Vilket var Sveriges första kreditkort?

Köpkort var det första generella kreditkortet i Sverige som gällde över hela landet. Köpkort och senare även Eurocard dominerade marknaden under 1960-talet.

När kom det första American Express-kortet?

År 1958 lanserade American Express sitt första kort. Innan dess hade de främst varit ett fraktföretag i över 100 år. American Express utvecklade också resechecken redan i slutet av 1800-talet.

När kom det första Visa-kortet?

Det första Visa-kortet lanserades år 1976. Visa blev det nya namnet på det tidigare BankAmericard, som gavs ut av Bank of America sedan 1958.

Läs mer: Visa-kort i Sverige.

När kom det första Mastercard-kortet?

Det första kortet med namnet Mastercard kom 1979, då det bytte namn från Master Charge. Det kommer ursprungligen från “The Interbank Association” (ICA) som bildades redan i mitten av 60-talet och sedan växte till att bli ett globalt nätverk.

Läs mer: Mastercard-kort i Sverige

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

William är en av grundarna till Kreditkortguiden, och arbetar både som skribent och redaktör på hemsidan. Han har tidigare arbetslivserfarenhet som privatekonomisk rådgivare.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför