Bankkort & Kreditkort utan uttagsavgift: 0 i uttagsavgift utomlands

Jämför och hitta det bästa kreditkortet eller bankkortet utan uttagsavgift. Hitta kort som har 0kr avgift i både Sverige och utomlands. 

Bästa kreditkortet utan uttagsavgift

Bank Norwegian är det bästa kreditkortet utan uttagsavgift 2024. Kortets 56 räntefria dagar tillämpas även vid kontantuttag, till skillnad från hos många andra kreditkort där ränta utgår från och med kontantuttagets datum. Därtill har Bank Norwegian 0 kr i årsavgift och 0 kr i aviavgift via e-faktura.

Bästa bankkortet utan uttagsavgift

Rocker är det bästa bankkortet utan uttagsavgift 2024, med 0 kr i valutapåslag och avgiftsfria uttag upp till 3 000 kr per månad. Därefter tillkommer en avgift på 1,25 % per uttag, vilket är lägre än de 1,5–2 % som debetkort vanligtvis tar vid uttag. Rocker ger dessutom från 0,5 % bonus på alla köp.

Läs mer: Rockerkortet

Jämför kreditkort utan uttagsavgift

I listan nedan kan du jämföra olika kreditkort utan uttagsavgift 2024.

Bank Norwegian Visa

Bank Norwegian Visa
0 kr
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
21,99%
Årsränta

Bank Norwegian Visa

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 21,99%
  • Ingen års- eller uttagsavgift
  • Upp till 5 % bonus
  • Upp till 45 räntefria dagar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 23 år
Inkomstkrav Inget fast krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 45 kr (0 kr via e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonus 0,5 - 5 %
Exempel: Bank Norwegian Mastercard har 19,99 % i nominell- och 21,93 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 852 kr och totalkostnad 22 231 kr.
Klicka och jämför

Jämför bankkort utan uttagsavgift

I listan nedan kan du jämföra olika bankkort utan uttagsavgift 2024.

Rockerkortet

Rockerkortet
0 kr
Årsavgift
0 kr
Maxkredit
-
Årsränta

Rockerkortet

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 0 kr
Årsränta: -
  • 0,5 - 10 % cashback
  • 0 % valutapåslag
  • 0 kr årsavgift
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav Inget krav
Anställning Inget krav
Aviavgift -
Valutapåslag 0 %
Uttagsavgift 0 % (under 3 000 kr/mån)
Bonus 0,5 - 10 %
Klicka och jämför

Så fungerar ett kreditkort utan uttagsavgift

Ett kreditkort utan uttagsavgift tar inte ut någon avgift vid kontantuttag. vilket är en fördel jämfört med flera andra kort som vanligtvis tar 1,5–4 % i avgift eller en fast avgift på minst 25–45 kronor per uttag. Även manuella uttag hos bank eller växlingskontor kan debiteras som uttagskostnader.

För vem passar ett kreditkort utan uttagsavgift?

Ett kreditkort utan uttagsavgift lämpar sig för den som ofta gör kontantuttag med kreditkort. Även om det fortfarande tas ut kontanter i Sverige är det nästintill ett kontantlöst samhälle numera. Därför passar kort utan uttagsavgift extra bra för den som ofta besöker länder där kontanter är vanligt.

Så mycket kan du spara med ett kreditkort utan uttagsavgift

Tabellen nedan demonstrerar hur mycket du kan spara genom att använda ett kreditkort utan uttagsavgift. Det insparade beloppet är uträknat utifrån hur mycket du sparar jämfört med om du hade använt ett kreditkort med 3 % i uttagsavgift.

Kontantuttag under resan Insparat belopp
5 000 kr 150 kr
10 000 kr 300 kr
15 000 kr 450 kr
20 000 kr 600 kr
25 000 kr 750 kr

I exemplet ovan ser vi att det insparade beloppet växer i takt med att kontantuttagen blir större, eftersom uttagsavgiften beräknas utifrån en procentsats av uttagsbeloppet. Även om 3 % är en förhållandevis liten summa blir det ett väsentligt belopp om kontantuttag görs i större utsträckning.

Värt att nämna är att uttagsavgiften inte påverkar det uttagna kontantbeloppet, utan tillkommer på månadsfakturan. Detta gäller inte bara för detta specifika exempel utan för alla kreditkort.

Kontantuttag på lägre belopp är särskilt dyra

Kontantuttag på lägre belopp är extra dyra, eftersom minimumavgiften kan utgöra ett högre procentuellt belopp av uttaget än den procentuella uttagsavgiften.

Ett uttag på 200 kr, med en uttagsavgift på 3 % (men som minst 35 kr), kostar således 35 kr. 3 % av 200 kr är endast 6 kr, vilket är mindre än de 35 kr som utgör minimumavgiften, vilket gör att kostnaden för att ta ut 200 kr blir 35 kr. Kostnaden på 35 kr motsvarar i detta fall en procentuell avgift på 17,5 %.

Tänk på att välja den lokala valutan vid kontantuttag från kreditkortet

När du gör kontantuttag med kreditkortet ska du välja den lokala valutan framför svenska kronor eftersom den inhemska valutan ofta är billigare. Detta beror på att kreditkortsföretagen vanligtvis erbjuder en bättre växlingskurs än bankomaten.

Så väljer du kreditkort utan uttagsavgift

Nedan har vi listat en rad faktorer att ha i åtanke om du planerar att införskaffa ett kreditkort utan uttagsavgift.

  • Utvärdera hur ofta och i vilken utsträckning du gör kontantuttag.
  • Granska kreditkortets övriga villkor.
  • Överväg att kombinera ett kreditkort utan uttagsavgift med annat kreditkort.
  • Försäkra dig om att kreditkortets räntefria dagar gäller även vid uttag av kontanter.
  • Ta reda på om kreditkortet ifråga tar uttagsavgift även i Sverige.

Utvärdera hur ofta och i vilken utsträckning du gör kontantuttag

Först och främst bör du fundera över i vilken utsträckning du gör kontantuttag. Vid uttag på 10 000 kr per år sparar du uppskattningsvis minst cirka 300 kr med ett kreditkort utan uttagsavgift. Om kreditkortet har en årsavgift på 300 kr går du alltså plus minus noll.

Tar du ut mindre än 10 000 kr om året kommer du således inte spara pengar genom att undvika uttagsavgiften, eftersom årsavgiften är högre än det insparade beloppet. I dessa fall bör du välja ett kreditkort som saknar årsavgift, och eventuellt erbjuder andra förmåner du kan dra nytta av.

Kontantuttag är främst aktuellt utomlands, och även uttagsavgift på kreditkort förekommer i större utsträckning vid uttag utomlands. Därför är det inte bara rimligt att fundera över hur ofta du tar ut pengar, utan även hur ofta du tar ut pengar utomlands.

Granska kreditkortets övriga villkor

När du väljer kreditkort utan uttagsavgift bör du även se över kortets övriga villkor, utöver uttagsavgiften. Ränta, antal räntefria dagar (och huruvida dessa gäller vid uttag), cashback, bonus och reseförsäkring är andra aspekter som kommer att påverka kreditkortets totalkostnad.

Kreditkort med reseförsäkring och avbeställningsskydd för utlandsresor

Ett kreditkort utan uttagsavgift är ofta ämnat för att användas utomlands. I dessa fall är det därför av fördel om kreditkortet också erbjuder förmåner man kan ha nytta av i resesammanhang. Läs mer om olika reseförsäkringar och avbeställningsskydd på vår sida om kreditkort med reseförsäkring.

Överväg att kombinera ett kreditkort utan uttagsavgift med annat kreditkort

Det är i princip omöjligt att få alla förmåner i ett och samma kreditkort. I nuläget finns det till exempel inget kreditkort utan varken uttagsavgift eller valutapåslag. Ett kreditkort utan uttagsavgift kan därför med fördel kompletteras med ett kredit-eller debetkort utan valutapåslag.

Ett exempel på två kort som kan kombineras är Bank Norwegian och Rocket-kortet. Bank Norwegian erbjuder avgiftsfria kontantuttag, medan Rocker kompletterar med 0 % i valutapåslag. Båda korten har dessutom 0 % i årsavgift, ger minst 0,5 % i bonus på alla köp och inkluderar reseförsäkring.

Hitta ett gratis kreditkort som komplement till kreditkort utan uttagsavgift

Om ett kreditkort införskaffas enbart för att komplettera ett annat kort, till exempel ett kreditkort utan uttagsavgift, bör man välja ett alternativ utan årsavgift. Har kreditkortet ifråga fasta avgifter finns risken att kortets totalkostnad överstiger det belopp man ämnar att spara in.

Ett kreditkort utan årsavgift är gratis att äga och förmånerna kan nyttjas kostnadsfritt. Användandet av kortet är alltså gratis, så länge kreditskulder inte delbetalas efter att de räntefria dagarna utgått. Ett kort vars primära syfte är att komplettera ett annat kreditkort bör således vara ett gratis kreditkort.

Försäkra dig om att kreditkortets räntefria dagar gäller även vid uttag av kontanter

De flesta kreditkort har 30–60 räntefria dagar på varje genomfört köp. Detta innebär att du inte betalar någon ränta om krediten betalas inom denna period. En del kreditkort tar dock ut räntekostnad från dag ett vid kontantuttag, vilket gör att du inte kan nyttja de räntefria dagar som normalt sett erbjuds.

Kontantuttag där ränta utgår från och med uttagsdagen kan bli en kostsam historia om du är omedveten om dessa villkor. Därför bör du alltid ta reda på omständigheterna kring hur de räntefria dagarna kan nyttjas innan du tar ut pengar med kreditkort.

Ta reda på om kreditkortet ifråga tar uttagsavgift även i Sverige

Uttagsavgift är ofta något som förknippas med kontantuttag utomlands, men faktum är att en del kreditkort tar uttagsavgift även vid uttag i Sverige. Planerar du att göra kontantuttag även i Sverige bör du alltså kontrollera att ingen nationell uttagsavgift förekommer.

Exempel på kreditkort utan uttagsavgift

  • Bank Norwegian: gratis uttag i Sverige och i utlandet. De 56 räntefria dagarna tillämpas även vid kontantuttag och kortet har en valutaväxlingsavgift på 1,75 %. Bank Norwegian kreditkort har 0 kr i årsavgift och aviavgiften kan undvikas vid val av e-faktura.
  • Komplett kreditkort: gratis uttag i Sverige och i utlandet. De räntefria dagarna tillämpas inte vid kontantuttag och kortet har en valutaväxlingsavgift på 1,75 %. Komplett kreditkort har 0 kr i årsavgift och aviavgiften kan undvikas vid val av e-faktura.
  • ICA Bankkort Plus: gratis uttag i Sverige och i utlandet. De räntefria dagarna tillämpas inte vid kontantuttag och kortet har en valutaväxlingsavgift på 1,25%. ICA Bankkort Plus har ingen aviavgift men däremot tillkommer en årsavgift på 324 kr.
  • Forex kreditkort: gratis uttag utanför EU. Inom EU tillkommer dock en uttagsavgift på 2 % (minst 40 kr). De räntefria dagarna tillämpas inte inte vid kontantuttag. Kortet har ingen valutaväxlingsavgift och aviavgiften kan undvikas vid val av e-faktura. Forex kreditkort har en årsavgift på 225 kr.

Exempel på bankkort utan uttagsavgift

  • Rocker bankkort: gratis uttag upp till 3 000 kr/månad. Därefter tillkommer en avgift på 1,25 % per uttag. Villkoren för uttag gäller både i Sverige och i utlandet. Rocker-kortet har varken valutaväxlingsavgift eller årsavgift och ger 0,5 % i bonus på alla köp.
  • PFC bankkort: gratis uttag upp till 1 000 kr/månad. Därefter tillkommer en avgift på 1,5 % per uttag. Villkoren för uttag gäller både i Sverige och i utlandet. PFC-kortet har varken valutaväxlingsavgift eller årsavgift.
  • Revolut Standard bankkort: gratis uttag upp till 2 000 kr/månad. Därefter tillkommer en avgift på 2 % (minst 1 GBP) per uttag. Villkoren för uttag gäller både i Sverige och i utlandet. Revolut Standard har varken valutaväxlingsavgift eller årsavgift.
  • Revolut Premium bankkort: gratis uttag upp till 4 000 kr/månad. Därefter tillkommer en avgift på 2 % (eller minst 1 GBP) per uttag. Villkoren för uttag gäller både i Sverige och i utlandet. Revolut Premium har ingen valutaväxlingsavgift, men däremot tillkommer en årsavgift på 790–924 kr.
  • Revolut Platinum bankkort: gratis uttag upp till 8 000 kr/månad. Därefter tillkommer en avgift på 2 % (eller minst 1 GBP) per uttag. Villkoren för uttag gäller både i Sverige och i utlandet. Revolut Platinum har 0 kr i valutaväxlingsavgift, 1300–1680 kr i årsavgift och ger 0,1–1% bonus på alla köp.

Vanliga frågor

Finns det kreditkort utan både uttagsavgift och valutapåslag?

Nej, i nuläget finns inget svenskt kreditkort som saknar både uttagsavgift och valutapåslag. Alla kreditkort utan uttagsavgift har tyvärr valutapåslag och vice versa. Forex kreditkort kan dock räknas som ett halvt undantag eftersom det saknar valutapåslag och uttagsavgift vid kontantuttag utanför EU.

Däremot finns det en rad debetkort med varken uttagsavgift eller valutapåslag, till exempel Rocker, P.F.C, och Revolut. Jämför och ansök om kort utan valutaväxlingsavgift på vår sida om kreditkort utan valutapåslag.

Kan svenska kreditkort utan uttagsavgift användas utomlands?

Ja, svenska kreditkort utan uttagsavgift kan användas utomlands. Det är dock vanligt att det tillkommer andra avgifter som uttagsavgift och valutapåslag vid användning utanför Sverige. Avgifterna kan variera beroende på om kortet används inom EU eller utanför EU.

Vilket kreditkort utan uttagsavgift är bäst att använda utomlands?

Bank Norwegian är det kreditkort utan uttagsavgift som är bäst att använda utomlands. Kortet har varken uttagsavgift eller årsavgift, ger 0,5 % i bonus på alla köp och upp till 10 % i bonus på Norwegians flygbiljetter. Dessutom ingår reseförsäkring och avbeställningsskydd med Norwegian-kortet.

Reser du ofta utomlands bör du sätta dig in vad olika kreditkort erbjuder. På så sätt kan du undvika transaktionsavgifter och ta del av diverse förmåner som erbjuds i resesammanhang. På sidan bästa kortet utomlands hittar du fler kredit-och bankkort som lämpar sig för användning i utlandet.

Vad kostar det att ta ut pengar med ett kreditkort utomlands?

Om kreditkortet ifråga har uttagsavgift tillkommer en kostnad på 1,5–4 % av uttagsbeloppet, alternativt en fast kostnad på minst 25–45 kr. Har kreditkortet valutapåslag tillkommer även en valutaväxlingsavgift. Denna brukar ligga på 1,5–2,5 % av uttagsbeloppet men kan i vissa fall uppgå till 4 %.

I nuläget finns inget kreditkort i Sverige som saknar både uttagsavgift och valutapåslag, vilket innebär att du blir tvungen att betala antingen uttagsavgift eller valutapåslag (eller både och) när du tar ut kontanter utomlands med kreditkort.

Vad är maxbeloppet vid uttag med kreditkort utan uttagsavgift?

Företaget Bankomat har inget maxbelopp för uttag, medan övriga bankomater i Sverige tillåter uttag på 2 000–5 000 kr per tillfälle. Maxbeloppet per uttag varierar därför ofta beroende på kortutgivarens villkor, och kan exempelvis vara 15 000 kr per vecka och 5 000 kr per dygn.

Coop Mastercard, MoreGolf och Re:member flex tillåter till exempel upp till 30 000 kr i uttagsbelopp, vilket är det högsta tillåtna kontantuttaget bland svenska kreditkort. För att ta ut 30 000 kr krävs ledigt kreditutrymme och att inga andra kontantuttag gjorts sedan föregående veckas sista dag.

Hur mycket pengar som kan tas ut påverkas dock inte av huruvida kreditkortet har uttagsavgift. Istället är det alltså kortutgivarens villkor (och eventuellt också lokala bestämmelser i utlandet) som avgör maxbeloppet för uttag i bankomat.

Alla omdömen

Om författaren

Felicia Lennestig Bergquist
Felicia Lennestig Bergquist

Felicia är sedan år 2022 skribent på Kreditkortguiden. Hon har flera års erfarenhet från kreditkort- och betalningsbraschen.


SENAST UPPDATERAD: 4 juli, 2024

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför