recension cover
Sidan innehåller annonser

Everydaycard

  • Cashback på alla köp
  • Mångsidigt kort
  • Låg ränta
card

Årsavgift: 195 kr

Högsta kredit: 100 000 kr

Räntefritt: 55 dagar

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Sammanfattning

KORTFATTAT

Everydaycard är ett allround/vardags-kort med låg ränta för dig som samtidigt vill ha bonus på dina inköp.

Everydaycard drivs av Nordea som också är kreditgivare för kortet. Den enda produkten EverydayCard har är just deras kreditkort, och därför lägger de mycket tid och energi på att tillhandahålla så bra villkor och erbjudanden som möjligt.

De största anledningarna till att man väljer kortet är att det funkar för allt – det har en låg ränta, inte alltför höga avgifter, har ett bra bonusprogram och förmånliga försäkringar.

Kortet fungerar bra både för användning i Sverige och på utlandsresan. Speciellt med tanke på att kortet har ett lågt valutapåslag när du jämför kort.

Hur bra är Everydaycard?

Bonus & förmåner
Cashback på upp till 1 % till kontot
Exceptionellt
Resa & utomlands
Låg valutapåslag med bra reseskydd
Exceptionellt
Försäkring
Stark inom reseskydd och ger även ytterligare tryggheter
Utmärkt
Avgifter & ränta
Låg ränta med höga avgifter
Utmärkt

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst Inget fast krav
Anställningsformer Ej arbetslös
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta 10,05 %
Effektiv ränta 13,50 %
Max kreditgräns 100 000 kr
Räntefria dagar 55 dagar
Lägsta månadsbet. 2,78 % (lägst 200 kr)
Avgifter
Årskostnad 195 kr
Aviseringsavgift 19 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,55 %
Uttagsavgift 2 %, minst 40 kr
Korttyp Mastercard
Kortfakta

Försäkringar

  • Reseförsäkring
  • Avbeställningsskydd
  • Köpskydd
  • Leveransförsäkring
  • Garantiförlängning
  • Självriskreduktion
  • Prisgaranti
  • Feltankningsförsäkring
  • Allriskförsäkring

Så ansöker du om Everydaycard

Innan du ansöker om kortet bör du säkerställa att du uppfyller deras krav: inga betalningsanmärkningar, du är över 18 år gammal och har en regelbunden inkomst.

  1. Gå därefter till deras ansökan på Everydaycard.se.
  2. Påbörja ansökan genom att legitimera dig med BankID. Ingen kreditupplysning görs i detta skede.
  3. Fylla i dina personuppgifter och välj en köpgräns i spannet 10 000 – 100 000 kr. Svara därefter på de sex enligt lag obligatoriska frågorna om kundkännedom.
  4. Godkänn villkoren och gå till nästa steg. I detta steg tar Everydaycard en kreditupplysning genom UC.
  5. Du får svar direkt på hemsidan om du beviljas kreditkortet. Om kortet inte beviljas kommer ett telefonnummer upp på skärmen dit du ska ringa. Att kortet inte beviljas direkt betyder inte att du nekas helt, utan ibland kan du få kortet med en lägre kreditgräns.
  6. Om du beviljas kortet anländer det och PIN-koden i separata försändelser efter ungefär en vecka.

Att bli beviljad

Ett Everydaycard kreditkort har inga hårddragna gränser för vilken inkomst de kan bevilja. Däremot ger skuldsaldo hos kronofogden eller betalningsanmärkningar automatiskt ett avslag. I vissa fall kan de istället för att neka kreditkortet det med en sänkt kreditgräns.

Viktigt är däremot att uppge sanningsenlig information i ansökningsprocessen – gärna en inkomst som matchar föregående års deklarerade inkomst.

Fördelar

  • Låg ränta jämfört med många andra kreditkort
  • Hög bonus/cashback – upp till 1% på de flesta inköpen
  • Inget krångel, bonusen betalas ut direkt till kortet i riktiga pengar
  • Gratis årsavgift första året
  • Uppriktigt användbara erbjudanden
  • 100% gratis delbetalning i fyra månader hos utvalda butiker

Nackdelar

  • Administrativ avgift på 25 kr/mån när kortets kreditutrymmet nyttjas
  • Förhållandevis höga fasta kostnader
Hitta det bästa kortet

Kredit & avgifter

Maximalt kreditlimit på kortet är 100 000 kr (minimum 10 000 kr) med 55 räntefria dagar efter inköp. Everydaycard Mastercard bjuder på första årets årsavgift (0 kr), men är därefter 195 kr per år.

Som med andra kreditkort samlas alla inköp på en faktura som anländer månadsvis. Det förtryckta beloppet består av dessa poster:

  • Skuldåterbetalning på minst 2,78 % av kreditsaldot
  • Ränta för den inköp som passerat de räntefria dagarna
  • Administrativ avgift på 25 kr
  • Aviseringsavgift på 19 kr (0 kr med e-faktura)

Den minsta betalningen på Everydaycards kreditkort är 1/36 (2,78 %) av den nyttjade krediten per månad. Betalar man av hela kreditskulden direkt slipper man den administrativa kostnaden på 25 kronor.

Höga avgifter – ett dyrt kort

Kortet har en nominell ränta på 10,05 %, vilket tillsammans med den administrativa avgiften på 25 kr/månad ger en effektiv ränta på 13,50 %*. I ett scenario utan avgifter där man nyttjat 20 000 kr och betalar av skulden på 12 månader skulle kortet ha en effektiv ränta på 10,53 % utan den extra avgiften.

Om man hårddrar det och tar ett exempel där vi inkluderar både årsavgift, administrativ avgift och betalning med pappersfaktura så kostar kortet 60 kr/månad. Det leder till en effektiv ränta på 17,98 %. Kortet går då från att vara ett “lågräntekort” till något som ligger nära genomsnittet.

* Den effektiva räntan är beräknad för en kortkredit på 20 000 kronor med en administrativ avgift på 25 kr per månad. Däremot exkluderas årsavgift och fakturaavgift (e-faktura kostar 0 kr). I exemplet betalas krediten tillbaka under 12 månaders tid som ett annuitetslån. Månadskostnaden blir 1 784 kronor, och totalt att betala blir 21 408 kronor.

Två betalningsfria månader per år

Med Everyday card finns möjligheten att skjuta upp månadsfakturan till nästkommande månad maximalt två gånger per. Kravet är att man gjort minst tre inbetalningar i följd innan, samt att man inte använder månaderna efter varandra.

En betalningsfri innebär inte att man slipper betalningen, utan ränta och avgifter adderas helt enkelt till nästa faktura istället.

Fyra månaders räntefri delbetalning

Hos ett antal svenska nätbutiker läggs betalningen automatiskt upp på fyra månaders räntefri betalning. Vid ett köp på 5 000 kr dras alltså 5 000 / 4 = 1 250 kr/månad.

Detta är något som sker helt automatiskt vid köpen och deras utvalda partners. Vissa tycker att funktionen är användbar, men andra tycker att man “luras in i skuldfällan” – alla har sitt smak och tycke om detta.

Här är ett urval på aktörer som är anslutna till deras delbetalningstjänst:

  • Varuhus: Ellos, CDON, Tretti
  • Bygg: Bygghemma
  • Resor: Ving, Tui, Solresor, SAS, Hotels.com
  • Elektronik: Mediamarkt, Elgiganten, Dustin, Komplett
  • Sport: Sportamore, Outnorth
  • Heminredning: IKEA, Mio

Om man vill betala av ett köp direkt går det förstås att göra genom att kontakta Everydaycard och be om en slutfaktura (helt utan extra kostnad).

Bonus

Everyday Mastercard ger 0,5 % till 1 % bonus in alla köp, förutom sådana relaterade till spel, kontantuttag och banköverföringar. Det är alltså riktiga pengar som du får tillbaka på dina inköp efter varje bonusperiod, direkt in på ditt kort – mycket bra och smidigt.

Så fungerar bonusen

Bonusen har en väldigt enkel utformning. Man får 1 % bonus/cashback på alla köp i matbutiker och på bensinstationer, vilket ofta är två stora kostnadsposter i ekonomin.

För övriga inköp ger de 0,5 % bonus, upp till att man spenderat 19 999 kr under en bonusperiod. Handlar man för 20 000 kr mer under en period får man 1 % bonus på allt du spenderat under perioden istället.

Viktigt att påpeka är det för utbetalnings krävs att man gör minst 5 köp per bonusperiod, vilket i och för sig inte är alls mycket.

När du betalar med kortet registreras bonusen automatiskt och betalas sedan ut till kortet en gång varje halvår.

En bonusperiod är 6 månader

Everydaycard Mastercard använder två bonusperioder per år, för närvarande är det maj till oktober, sedan november till april. För att enklare nå gränsen på 20 000 kr per period så är det rekommenderat att ordna ett extrakort eller eventuell partner.

Utbetalningen av återbäringen/bonusen sker efter respektive period är slut, alltså i maj och november. Pengarna kommer då automatiskt in på ditt Everydaycard som en vanlig inbetalning. Detta är mycket smidigt jämfört med kort som Resurs World, där bonus ges i form av poäng som måste spenderas i Supremes egna poängshop.

Dubbel bonus på mat under Julen

De senaste 10 år har Everydaycard haft en dubbel bonus (2 %) på mat mellan 15 December till 15 Januari. Det är inget officiellt löfte från deras sida att fortsätta med denna bonus – men som kortinnehavare kan man mer eller mindre förvänta sig att den förhöjda cashbacken fortsätter även nästkommande år.

Ett bonusknep

Många har flera bonuskort med cashback i plånboken och vill av naturliga skäl dra nytta av allihop. Därför är det ett smart knep att först dra handlarens bonuskort (t ex ett ICA/Coop matkort), för att sedan göra själva betalningen med ditt Everyday-kort. På så vis får du både bonus/rabatt på matbutiken, samtidigt som du får cashback på ditt Everydaycard.

Alternativt val: Populärt bonuskort från Resurs

Resurs Gold

Flexibel ränta & bonus

Resurs Gold ger dig bonus på alla inköp inklusive kontantuttag. Det är ett mångsidigt kort som passar de allra flesta. En av dess största styrkor är de flexibla delbetalningsalternativen. I många fall är dessa en riktigt bra affär – även jämfört med kort likt Swedbanks kreditkort som har låg ränta.

Försäkring

Genom försäkringsbolaget Moderna Försäkringar tillhandahåller Everyday Mastercard en mångsidig försäkring för resor.

Generellt sett gäller försäkringen endast om du betalat mer än 75 % av resan med ett Everyday Card. Skyddet gäller från att man lämnat sitt hem tills man är tillbaka från resan, dock som längst under 60 dagar.

Reseförsäkring

  • Avbeställningsskydd: Täcker hela familjen och gäller vid akut sjukdom, olycksfall eller plötslig eller oförutsedd händelse i bostaden innan resan. Täcker 20 000/försäkrad eller max 60 000 per kort.
  • Resestartskydd: Ersätter skäliga merkostnader upp till 10 000 kr per kort om man t ex blir försenad i kollektivtrafiken och missar sitt flyg till följd av detta.
  • Missat anslutningsflyg: Om man på grund av försenat flyg missat sitt anslutningsflyg ersätter Everydaycard skäliga merkostnader upp till 10 000 kr/kort.
  • Försening av allmänt färdmedel vid avresa: Om man via flyg, båt, tåg eller buss blir försenad med mer än 4 timmar täcker kortet skäliga merkostnader upp till 600 kr per person, eller max 3 000 kr per tillfälle och kort.
  • Bagageförsening vid utlandsresa: Om incheckat bagage inte lämnas ut inom “skälig tid” får man upp till 6 000 kr i ersättning per kort, dock maximalt 1 500 kr per person. Gäller för merkostnader för inköp av t ex kläder, hygienartiklar, taxi etc.

Olycksfallsförsäkring på resan

  • Kapitalbelopp vid olycksfall: Ger ersättning vid olycksfall som ger upphov till så kallad medicinsk invaliditet eller dödsfall genom en kroppsskada som drabbar den försäkrade genom en ofrivillig plötslig yttre händelse under resan. Försäkringen ersätter endast om man råkar ut för en invaliditetsgrad på 20 % eller högre – vilket mycket enkelt sagt är skador som ger väsentliga komplikationer i vardagen. Försäkringsbeloppet är maximalt 200 000 kr, vilket innebär att en 30 %-ig invaliditet ger 200 000 x 0,30 = 60 000 kr i ersättning.
  • Ansvarsskydd: Täcker upp för eventuella rättegångskostnader eller skadestånd om du vållat någon annan skada under resan.
  • Överfallsskydd vid personskada: Ersätter upp till 500 000 kr om okänd gärningsman utsatt dig för misshandel eller våld under resans gång.
  • Självriskskydd: Täcker självrisken på t ex din hemförsäkring om någon skada uppstår på den permanenta bostaden under resans gång.

Övriga försäkringar

  • Självriskskydd vid bilbärgning och assistans: Gäller i 60 dagar efter du använt kortet för att tanka minst 20 liter drivmedel. Ersätter då kostnader för bärgning eller assistans, högst 3 000 kr per tillfälle.
  • Allrisk för hemelektronik och hushållsmaskiner: Det första året efter inköpsdagen ersätter Everydaycard det fulla värdet av varans nypris vid plötslig eller oförutsedd skada. Mellan år 1 och år 2 ersätts 90 % av värdet. Det finns flera undantag från skyddet, såsom förslitningsskador, skada genom djur etc. Försäkringsbolaget väljer själva om skadan ska åtgärdas med reparation eller ersättningsprodukt.
  • Leveransförsäkring vid internetköp: Ersätter varor som skadas under transport med vissa undantag.
  • Rån av kontanter vid uttag: Vid rån av kontanter upp till 2 timmar efter uttag finns upp till 6 000 kr per skadetillfälle att hämta. Polisanmälan krävs.
  • Hole in one försäkring: Vid golfspel så ger försäkringen 2 000 kr i utbetalning vid hole-in-one.

Reseförmåner

Kortet är inte ett av de mest utpräglade resekorten, även om det finns flera reseförmåner. För resor som är betalda med mer än 75 % så täcker inte kortets försäkring endast kortinnehavaren, utan även resten av familjen. Därför ger kortet dig ett utmärkt komplement till din hemförsäkring.

Kortet har en valutaväxlingsavgift på 1,55 % vilket är strax under medel för svenska kreditkort. För bankomatuttag är kostnaden 2 % (dock minst 40 kr per uttag), vilket också är strax under genomsnittet. Eftersom att det finns kreditkort utan både valutapåslag och uttagsavgift är kortet därför inte förmånligt, men det är fortfarande bättre än många andra kort under resan.

Övrigt

Saldoöverföring – Extra tillskott till kassan

Ibland behöver man pengar på sitt bankkonto – kanske för att köpa en bil, betala något kontant eller för att täcka autogirobetalningar. Därför har Everydaycard en funktion där man genom en uttagsblankett på deras hemsida kan ansöka om ett uttag. Allt man behöver är ens personuppgifter, önskat belopp, ett kontonummer dit pengarna ska föras över och en signatur. På sin hemsida anger de att pengarna sätts över till kontot inom ett par dagar efter de mottagit begäran.

Flexibelt köputrymme

Genom Everydaycards hemsida kan man enkelt och kostnadsfritt ansöka om att få ett utökat köputrymme. Man får svar direkt på hemsidan om ansökan beviljas eller inte. Vid beviljad ansökan ökas kreditgränsen direkt.

Tillfälliga erbjudanden

Everydaycard är väldigt aktiva vad gäller att ta fram nya unika erbjudanden för deras kunder. I skrivande stund får man till exempel 30 öre rabatt/liter bensin eller diesel hos Preem. Det är en större rabatt på drivmedel än vad samtliga andra bensinkort har.

Utgår man får ett bensinpris på 15 kr/liter blir rabatten 0,30 / 15=2 % extra. Det innebär att man på Preem får 1 % (bonus) + 2 % (drivmedelsrabatt) = 3 % rabatt totalt – ett riktigt kanonerbjudande! Erbjudandet har gällt under en tidsbegränsad period. Vill du ha en bestående rabatt på drivmedel rekommenderar vi istället OKQ8s Visa kort.

Nya erbjudanden hittar du på deras hemsida.

Vanliga frågor

🙂 Vad tycker kunderna om Everydaycard?

Everydaycard är ett mycket populärt kort och i det stora hela är kundomdömena positiva. Något som däremot har givit upphov till mycket frustration är de automatiska delbetalningarna hos utvalda partners.

Enligt recensioner online har vissa råkat spendera mer än de tänkt när de missat det faktum att vissa köp automatiskt har lagts upp på kostnadsfri delbetalning.

💳 Går det att undvika automatisk delbetalning hos partners?

Ja, men det kräver att du manuellt anger att du vill betala återstående belopp månaden efter… Vid köp genom deras anslutna partners finns tyvärr inget alternativ att betala hela beloppet direkt, däremot är en helt kostnadsfri delbetalning.

➕ Går det att få ett extrakort?

Ja, men extrakort ingår inte i priset. Man kan däremot i samband med ansökan beställa ett kort till sin fru/man/sambo/partner som kostar 75 kr per år. Kortet knyts till samma kredit- och bonuskonto och ger lika mycket bonus som huvudkortet.

Om företaget Everydaycard

Everydaycard ges ut av den svenska storbanken Nordea Finans Sverige AB. Deras verksamhet skiljer sig lite från Nordea (storbanken) på så vis att Nordea Finans endast jobbar med delbetalning och finansiering. Everydaycard har funnits länge i Nordeas produktportfölj, och ingår i Nordea Finans just av anledningen att fokus är på privat finansiering.

Nordeas kreditkort Everydaycard har fokus på “Pengar tillbaka på alla köp”, vilket har varit deras unique selling point. Detta är däremot inte en särskilt unik sak idag – det finns gott om konkurrenter som erbjuder samma sak. Däremot råder det inget tvivel om att det är en viktig produkt för Nordea, de lägger mycket kraft på att regelbundet ta fram riktigt bra erbjudanden för sina kunder.

Alla omdömen

Roy Berglund
april 8, 2021

Rated 5 out of 5

Ansökan

Hej varför kan jag inte ansöka om everydaycard som är istället för mekonomen kort som jag hade tidigare . ? Det står error när det ska öppnas 😡

Om författaren

Elias Bülow
Elias Bülow

Har mångårig arbetsliverfarenhet från den svenska finansbranschen och ett stor intresse för ekonomi i allmänhet.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: Nordea Finans Sverige AB (allabolag.se)

Organisationsnummer: 556021-1475

Adress: Lindhagensgatan 112, 112 51, Stockholm

Telefon: 08 402 57 54

E-post: everydaycard@nordea.com

Finansinspektionen: Nordea Finans Sverige AB (fi.se)

Kortvillkor: Everydaycard SEKKI

Öppettider

Måndag: 09:00 – 17:00

Tisdag: 09:00 – 17:00

Onsdag: 09:00 – 17:00

Torsdag: 09:00 – 17:00

Fredag: 09:00 – 17:00

Lördag: Stängt

Söndag: Stängt

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför