Att samla bonuspoäng för att erhålla förmåner eller cashback är trendigt hos många handel- och tjänsteföretag idag. Kreditkort med bonus finns hos var och varannan bank eller större butiks- eller företagskedja. I den här guiden går vi igenom en del saker som kan vara bra att känna till.

Som konsument är det både en fara och en lojalitetsförmån som kräver lite eftertanke innan man väljer kort. För välja tycker vi att man måste. Den bästa bonusen är den som går att konvertera till något värdefullt.

Om man har för många kort och är medlem i för många klubbar blir det utspritt på för bred front. Många medlemspoäng förfaller inom en viss tid. Har man inte lyckats samla ihop tillräckligt med poäng för att byta till sig något är de värdelösa på förfallodatum.

Fokusera på ett fåtal bonuskort

Hur många gånger har du inte stått i kassan och expediten frågat om du är medlem? Det händer nästan varje gång man är ute och handlar idag. Som tur är har de flesta digitaliserat sig och man behöver inte längre bära med sig massa kort.

Byxficka fylld med kredit- och bonuskort

Antingen brukar man kunna uppge personnummer eller räcka över id-kort som körkort. Då hittar de ifall man är medlem eller inte. För det händer också att man inte ens vet om man är medlem, för det är för många medlemskap att hålla reda på.

Ett mycket bra alternativ för att samla bonuspoäng på konsumtion är genom ett kreditkort som har bonus. Då får man alltid något tilbaka oavsett var man handlar och om affären har medlemsklubb eller inte. Om man dessutom är medlem kan man få dubbel bonus så att säga.

Välj ett kreditkort med lockande bonusprogram för dig

Ett Mastercard eller ett VISA kreditkort hos en aktör man tycker har lockande bonusprogram är då good enough. Vilket bonusprogram som är bäst, är lite en individuell fråga men också såklart ska det baseras på rent ekonomiska resonemang.

Korten för dig som älskar att resa

Om du är en person som gillar att resa mycket och gärna vill resa mer ska du välja ett kort kopplat till bonusprogram hos resebyrå. Där finns det flera möjligheter och för flygresor kan SAS eller Norwegian vara bra alternativ.

Vill du hellre resa klimatsmart med tåg har SJ Prio ett Mastercard du kan skaffa. Andra aspekter som berör resor är ifall kortet har tilläggsförsäkringar.

Om man betalar hela eller majoriteten av en resa med sitt kreditkort kan det ingå avbeställningsskydd och extra reseförsäkring. Reser du mestadels utomlands är valutväxlingspåslag en faktor att ta hänsyn till.

Resebolagen har valt lite olika upplägg där SAS delar ut Eurobonus och SJ ger priopoäng, som sedan kan användas för att boka bonusresor. Då måste man ta sig upp över en viss nivå för att poängen ska kunna omvandlas till en resa.

Resans längd avgör hur många bonuspoäng det kostar. Norwegian ger istället vad de kallar för Cashpoints och dessa kan användas som hel- eller delbetalning när man bokar en flygbiljett. Det gör att du alltid kan använda din intjänade bonus och du behöver alltså inte samla över en viss nivå.

Bensinkorten med vilka du kan samla bonus

Även om bensin, diesel och andra drivmedel används för att förflytta sig tycker vi de förtjänar en egen genomgång. De allra flesta köper drivmedel för vardagstransporter och mer sällan för längre resor.

Nästan alla drivmedelsföretag har ett kreditkort eller betalkort med möjlighet att samla bonus och få rabatt på. Upplägget är lite olika när det gäller avgifter, vad man kan byta till sig och hur mycket poäng man får per krona.

Mathandelns kreditkort med bonus

Äta bör man, annars dör man. Alla måste handla mat och det är verkligen ett krig om oss som matkonsumenter. ICA och Coop har länge jobbat med bonus för att få oss vara mer lojala och handla mer.

Båda matkedjorna har också idag bankverksamhet med kreditkort och privatlån. Kreditkorten fungerar också som bonuskort där man får poäng för att handla på landets alla butiker. Dessutom får man bonuspoäng även när man handlar på andra ställen.

  • ICA Mastercard
  • Coop MedMera Mastercard

Övriga företag med kreditkort och bonussystem

Utöver de vanligaste korten och företagen vi avhandlat ovanför finns några till områden där bonussystem och bonuskreditkort förekommer. Till exempel har en del hotellkedjor samarbete med banker.