recension cover
Sidan innehåller annonser

Shell Mastercard

 • 0,5 %-ig kortbonus
 • 15 öre rabatt/liter på Shell
 • Bilrelaterade försäkringar
card

Årsavgift: 0 kr

Högsta kredit: 100 000 kr

Räntefritt: 30 dagar

Shell Mastercard

KORTFATTAT

Shell Mastercard är ett bensinkort för dig som ofta tankar på Shell, men som också vill ha bonus på dina vardagsinköp.

Läs mer: Bensinkort för dig som tankar mycket

Med Shell Mastercard får du en drivmedelsrabatt på 15 öre per liter varje gång du handlar hos Shell. På alla dina vardagsinköp får du även 0,5 % i cashback, vilket betalas ut till dig fyra gånger per år. Bonusen är generös för att vara ett kreditkort utan årsavgift, men är inte det bästa alternativet om du strikt letar efter ett kort med cashback eller bonus.

Kreditkortet erbjuder även flera andra fördelar, såsom betalningsfria månader, kostnadsfria försäkringar samt sparränta på de pengar du sätter in.

Kortet är överlag bra för vardagsanvändning, man är mindre lämpligt för att använda under resor utomlands. Reseförsäkringen som ingår inte är nämligen inte heltäckande och avgifterna för växling av valuta och kontantuttag är höga.

Hur bra är detta kreditkort från Shell?

Bonus & förmåner
0,5 % på alla köp
Bra
Resa & utomlands
Svag reseförsäkring & höga avgifter
Mediokert
Försäkring
Flera kostnadsfria försäkringar ingår
Utmärkt
Avgifter & ränta
Hög ränta & delbetalningsavgift
Mediokert

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst 100 000 kr
Anställningsformer Ej arbetslös
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta 18,15 %
Effektiv ränta 24,12 %
Max kreditgräns 100 000 kr
Räntefria dagar 30 dagar
Lägsta månadsbet. 5 % (lägst 100 kr)
Avgifter
Årskostnad 0 kr
Aviseringsavgift 35 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 2 %
Uttagsavgift 3 %, minst 35 kr
Korttyp Mastercard
Kortfakta

Undrar du något mer?

Läs mer hos företaget bakom kortet

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Så ansöker du Shell Mastercard

Innan du ansöker om Shell Mastercard bör du kontrollera att du uppfyller deras baskrav. För att bli beviljad ett Shell Mastercard behöver du vara minst 18 år gammal, tjäna 100 000 kronor om året innan skatt och inte ha några betalningsanmärkningar.

 1. Gå in på Preems ansökningsformulär (via Kortio.se)
 2. Välj önskad kreditgräns (upp till 100 000 kr)
 3. Ange personnummer, namn, telefonnummer och E-postadress
 4. Godkänn Kortios villkor och ansök.

Efter detta kommer Kortio att behandla din ansökan och göra sitt bästa för att kortet ska kunna beviljas. Shell kan komma att kontakta dig för att begära in ytterligare information såsom arbetsgivarintyg och/eller lönespecifikationer för att styrka din inkomst.

Hur Shells kreditkort fungerar

Shell Mastercard via Ikano Bank fungerar som vilket kreditkort som helst, där alla köp du gör under månaden samlas på en och samma faktura. När fakturan anländer får du antingen betala av hela beloppet, eller dela upp det på flera avbetalningar.

Shell har även flera extratjänster som gör ditt kortanvändande ännu smidigare.

Kontroll på kreditkortet via ‘Mina sidor’ på shell.se

Genom att logga in på “Mina sidor” med personnummer och Bank-ID, kan du få överblick över ditt kortanvändande. Här kan du till exempel hitta din faktura, transaktionshistorik, ditt saldo, nuvarande bonusnivå och spärra ditt kreditkort.

Betalningsfria månader

Varje kalenderår har du möjlighet att utnyttja två betalningsfria månader med ditt Shell-kort. Vid en betalningsfri månad får du ingen faktura, och de räntor och avgifter som tillkommit under månaden läggs på nästa månadsfaktura och återbetalningstiden förlängs.

Det går inte att använda två betalningsfria månader i rad och för att få använda en betalningsfri behöver du följa kortvillkoren samt betala dina fakturor i tid.

Betala räkningar med kortet

Det går att på ett smidigt sätt betala räkningar med hjälp av ditt Shell Mastercard. Tjänsten är tillgänglig genom betalningsföretaget Betalo, och de tar en avgift på 1,9 % av betalningsbeloppet. Detta gör att du även kan använda kreditkortet för oförutsedda fakturor, och om du har ovanligt mycket utgifter någon månad.

Vid fakturabetalning så krediteras det inte någon bonus, och det bör därför inte göras varje månad då det tillkommer en extra kostnad på 1,9 %.

Betala extra på dina fakturor

Med Shells kreditkort har du alltid samma OCR-nummer, vilket går att hitta på din faktura och via “Mina sidor”. Vill du betala in pengar vid sidan av fakturan, eller betala mer än vad som står på fakturan kan du alltid göra det helt utan extra kostnad.

Fördelar

 • 0,5 % i bonus på alla vardagsinköp du gör med kortet
 • 15 öre per liter i drivmedelsrabatt hos bemannade Shell-stationer
 • Ingen årsavgift
 • Flera kostnadsfria bilförsäkringar
 • Tillgodoränta på insatta pengar

Nackdelar

 • Hög ränta
 • Ingen bonus när du tankar
 • Endast 30 räntefria dagar
Letar du nytt kreditkort?

Kredit & avgifter

Shell Mastercard har en kreditgräns mellan 5 000 – 100 000 kronor, vilket är ett mycket vanligt spann för svenska kreditkort. Om du inte kan beviljas den ansökta kreditgränsen, beviljas istället den högsta möjliga gräns som kortutgivaren anser att din ekonomi klarar av.

Precis som för många andra bensinkort så är årsavgiften för Shell Mastercard via Ikano Bank 0 kronor år. Däremot tillkommer det en delbetalningsavgift på 35 kronor om du inte betalar hela den månatliga fakturan direkt. Om du täcker alla månadens köp direkt är det gratis att betala via autogiro eller e-faktura.

Vid delbetalning av dina fakturor har du endast upp till 30 räntefria dagar med Shell-kortet, vilket är lågt gentemot konkurrerande kreditkort. Vid avbetalning av fakturor är det minsta beloppet på 5 % av utnyttjad kredit, dock minst 100 kronor. Krediträntan för kortet är 18,15 %, och den effektiva räntan för en skuld på 20 000 kronor är 24,12 %* vilket är ovanligt högt.

* Den effektiva räntan är beräknad ifrån en kortkredit på 20 000 kr som betalas tillbaka under 12 månader som ett annuitetslån. Årsräntan är 18,15 %, och delbetalningsavgiften per månad är 35 kr. Månadskostnaden blir 1 871 kr och totalt att betala blir 22 440 kr.

Bonus

Varje gång du använder ditt Shell Mastercard kort för att betala något så får 0,5 % i bonus/cashback på köpbeloppet.

Din bonus betalas sedan ut fyra gånger per år (februari, maj, augusti och november) genom ett avdrag på din Shell Mastercard-faktura. Utbetalningen görs dock endast om du har minst 50 kr i bonusvärde, annars förs poängen över till nästa period.

Bonusen gäller för alla köp förutom hos konkurrerande bensinstationer, vid fakturabetalningar och bensinköp hos Shell där du istället får drivmedelsrabatt.

Så mycket bonus kan du tjäna

Nedan kan du se hur mycket pengar du kan få tillbaka genom Shell bonusprogram, beroende på hur mycket du betalar med kortet varje månad.

Betalningsbelopp per månad Bonus per år
8 000 kr 480 kr
16 000 kr 960 kr
24 000 kr 1 440 kr

Den maximala bonusgränsen är 0,5 % av din beviljade kreditgräns per månad. Du kan alltså som mest få 0,5 % av 100 000 kr, dvs 500 kronor återbäring i månaden, alternativt 6 000 kr i återbäring per år.

Drivmedelsrabatt via Shell

Varje gång du tankar hos en bemannad Shell Bensinstation får du 15 öre i rabatt per liter drivmedel. Om man räknar på ett bensinpris på 15 kr per liter så innebär detta en bonus eller rabatt på 1 %, vilket kan anses vara förmånligt.

I jämförelse med andra bensin-kreditkort får du 15 öre/liter hos Circle K Mastercard, 20 öre/liter hos OKQ8 Visa och 25 öre/liter hos Preem Mastercard. Allt sammantaget anser vi att OKQ8 har det bästa bensinkortet, även fast dess drivmedelsrabatt är något lägre än hos Preem.

Alternativ: Det bästa bensinkortet

OKQ8 Visa

Upp till 2 % bonus

För dig som föredrar att tanka på OKQ8 kan OKQ8 Visa vara rätt kreditkort. Precis som Shell Mastercard har kortet ingen avgift och en gratis reseförsäkring. Kortet har även 2 % i återbäring när du handlar i bemannade butiker, 20 öre per liter rabatt vid tankning, 0,3 % i bonus på vardagsinköp och 0,75 % i ränta på insatta pengar upp till 150 000 kr.

Försäkring

Utöver den reseförsäkring som medföljer ditt Shell Card, ingår det även flera kostnadsfria försäkringar som gör ditt billiv enklare.

Förlust av bilnyckel-försäkring

Genom Shell-kortet så omfattas du av en försäkring som gäller om du tappar bort din fordonsnyckel. Försäkringen ersätter utgifter upp till 2 500 kronor för att till exempel köpa nya nycklar, betala låssmed och för nytt lås.

Självriskskydd för bärgning och vägassistans

Om du använder ditt Shell kreditkort för att tanka omfattas du av självriskskydd för bilbärgning och vägassistans. Försäkringen betalar din självrisk upp till 2 000 kronor om bilen behöver vägassistans eller bärgning, och gäller upp till 60 dagar efter varje tankning du betalat med kortet.

Tanka fel-försäkring

Att tanka fel bensin i bilen kan vara ett jobbigt problem att åtgärda. Om du tankar bilen minst 20 liter och betalar med ditt Shell kort så gäller en tanka fel-försäkring i 60 dagar efter betalningen.

Försäkringen ersätter dig upp till 3 000 kronor för sanering av bränsletank, bränslesystem och bränslefilter.

Försäkringen gäller endast för privat personbil och MC som du är registrerad ägare för. Budbil, tjänstebil eller taxi (vid yrkesutövning) är inte inkluderade.

Reseförmåner

Om du betalar 75 % eller mer av dina resekostnader med ditt Shell Mastercard så ingår det en hemförsäkringskompletterande reseförsäkring. Försäkringen gäller för huvudkortsinnehavaren, för dess partner och deras barn som är under 23 år gamla och bor hemma.

För att försäkringen skall gälla måste resan kosta minst 1 000 kr per person, starta i Norden och vara i som längst 60 dagar från avresedagen.

Reseskyddet anser vi gentemot andra kreditkort vara något under medel, eftersom den endast täcker de typer av skador och händelser som är absolut vanligast. Försäkringen saknar ersättning för dödsfall eller medicinsk invaliditet under resan, vilket är väldigt ovanligt för en reseförsäkring. När det kommer till ersättningsbeloppen ligger de vid en normal nivå i jämförelse med andra reseförsäkringar.

Mer information i tabellen nedan:

Typ av skada / händelse Maximal ersättning / person Maximal ersättning / kort
Avbeställningsskydd 15 000 SEK 45 000 SEK
Försening av färdmedel 4h 500 SEK 2 000 SEK
Försening av färdmedel 8h 1 000 SEK 4 000 SEK
Bagageförsening 6h 1 000 SEK 3 000 SEK
Bagageförsening 48h 2 000 SEK 6 000 SEK
Självriskskydd hemförsäkring - 10 000 SEK
Självriskskydd bilförsäkring - 10 000 SEK
Tryck för att se tabellen Tryck för att dölja tabellen

Avgifter under resan

När du använder ditt Shell Mastercard utomlands för tillkommer det höga avgifter. Exempelvis är kostnaden för kontantuttag 3 % (men lägst 35 kr), och kostnaden för köp i utländsk valuta är 2 % extra. Du bör därför använda ett kreditkort med lägre avgifter för de köp som du planerar att göra under resans gång. Exempelvis kan du använda ett kreditkort utan kontantuttagsavgift, eller utan valutapåslag.

Övrigt

Tillgodoränta på insatta pengar

När du sätter in pengar på ditt kortkreditkonto får du en 2 % tillgodoränta på ditt insatta belopp varje år. Sparräntan gäller för belopp upp till 15 000 kronor, och är i relation med andra sparräntor på marknaden nästan dubbel så hög.

Om du sätter in pengar på ditt kortkreditkonto är det dessa pengar som förbrukas först när du handlar. När de insatta pengarna är spenderade används sedan kortkrediten. Insatta pengar på sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Vanliga frågor

🌐 Är det säkert att handla med kortet online?

Ja, Shell Mastercard är kopplat till Mastercard SecureCode, vilket gör att du får signera med Bank-ID, eller ange en engångskod du får via sms när du handlar online. Detta är en säkerhetsåtgärd för att motverka bedrägerier.

➕ Kan man ansöka om kortet med en medsökande?

Ja, det går bra att ansöka om kreditkortet tillsammans med en medsökande. Med en medsökande så ökar era chanser att få kreditkortet beviljat, samt att er kreditgräns troligtvis blir högre.

Viktigt och nämna är att det görs en kreditupplysning på båda sökande, samt att vid beviljad kredit blir båda solidariskt betalningsansvariga för hela skulden.

💳 Var kan man använda Shell Mastercard?

Det går att använda kreditkortet på alla ställen som tar Mastercard, vilket är på mer än 24 miljoner betalningsställen över hela världen. Du kan alltså i princip använda kortet varsomhelst.

💳 Går det att välja PIN-kod till kortet?

Nej, det går tyvärr inte att välja en egen PIN-kod till ditt Shell Mastercard.

Om kortutgivaren

Ikano Bank är IKEA:s egna bank, och grundades år 1995. Ikano Bank är ägda av Ikano Group, som ägs av familjen Kamprad. Idag finns Ikano i hela Norden, samt i England, Tyskland, Polen, Österrike och Storbritannien. Under 2019 omsatte Ikano Bank mer än 6,4 miljarder kronor, och anställda i medeltal över 1 000 personer.

Banken erbjuder tjänster till både företag och privatpersoner och ger ut kreditkort under varumärket Ikano Bank, men även genom partners såsom Shell. Som kund hos Ikano kan du vara säker på att du använder ett kompetent och tryggt företag för dina kreditkorts- och banktjänster.

Alla omdömen

Emil
november 28, 2023

Rated 4 out of 5

Helt OK kort

Kortet funkar bra, och har en bra cashback tycker jag. Enda kruxet är att kontoutdraget funkar katastrofalt dåligt, går inte att få ut sina transaktioner på ett funktionellt sätt utan en massa handpåläggning.

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med ett stort intresse för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: Ikano Bank AB (publ) (allabolag.se)

Organisationsnummer: 516406-0922

Adress: Hyllie Boulevard 27, 215 32, Malmö

Telefon: 0476 58 70 65

E-post: shellmastercard@ikano.se

Finansinspektionen: Ikano Bank AB (publ) (fi.se)

Kortvillkor: Shell Mastercard kortvillkor

Öppettider

Måndag: 09:00 – 17:00

Tisdag: 09:00 – 17:00

Onsdag: 09:00 – 17:00

Torsdag: 09:00 – 17:00

Fredag: 09:00 – 17:00

Lördag: Stängt

Söndag: Stängt

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför