Shit happens. Det är därför det finns försäkringar och i den här guiden ska vi försöka sammanfatta vilka möjligheter som finns till försäkringar genom kreditkort.

Kreditkortsförsäkringen kryddar hemförsäkringen

En hemförsäkring ska alla ha som en bas. Det ger ett grundskydd för oförutsedda händelser och täcker in det mesta. Men via hemförsäkringen får man inte alltid ett fullgott skydd och oftast är det förenat med en självrisk. Självrisken kan många gånger ligga på ett par tusen kronor.

När man ska betala sin resa, nya smartphone eller sprillans nya 4K-TV frågas det efter om man vill teckna en tilläggsförsäkring. Du som betalar med kreditkort bör ha kunskap om vad du redan får automatiskt genom kreditkortsutgivarens försäkring.

På resor kan det till exempel ingå förmånlig reseförsäkring om man betalar majoriteten av resan med kortet. Att då köpa en dyr försäkring eller ett avbokningsskydd är helt onödigt. Speciellt det sistnämnda då man inte kan avboka en resa mer än en gång.

Försäkringar kan man ha flera stycken för samma sak. Om du har reseskydd genom hemförsäkringen kan du få ut extra ersättning genom andra reseförsäkringar. Villkoren kan också vara lite olika. Ibland kanske ena försäkringen gäller men inte den andra.

Reseförsäkring om resan betalats med kreditkortet

Just reseförsäkring är den vanligaste typen av försäkring som fås genom kreditkortet. Det kan skilja sig lite åt vilken gräns för aktivering som tillämpas. Alla har i alla fall att man åtminstone ska ha betalat mer än hälften av resan med kreditkortet. En del kan ha högre krav på att minst 75% eller mer av resans kostnad ska ha gått genom krediten.

Flygplan på väg upp i luften

Många kreditkort ger reseförsäkring om större delen av resan betalats med kortet.

Saker som kan ingå i reseförsäkringen:

  • avbeställningsskydd
  • ersättning för försenad ankomst till destination
  • ersättning för att komma ikapp planerad rutt
  • ersättning för merkostnader på grund av försening (mat, logi etc.)
  • ersättning för försenat bagage

Vanligen ingår inte ersättning för sjukvård, olycksfall eller hemtransport vid sjukdom. För det är det hemförsäkringens skydd som du måste förlita dig på.

För vem och för vad gäller reseförsäkringarna?

Både innehavare av kortet och dennes familjemedlemmar brukar omfattas av försäkringen. Som familjemedlem räknas make, maka, sambo och registrerad partner samt eventuella hemmavarande barn.

För sambo och hemmavarande barn gäller att de delar folkbokföringsadress med den som är kortinnehavare. Så länge resan betalats med kortet gäller försäkringen även om familjemedlemmen reser på egen hand.

Det gäller också att vara inläst på vad som menas med resa. Det brukar vara gällande att man med resa menar färdbiljett eller ett researrangemang. En charterresa där både resa och logi ingår räknas som ett researrangemang.

Tänk på att de allra flesta inte ersätter vid tjänsteresor där du har tvingats betala med ditt privata kreditkort för att sen rekvirera ersättning från din arbetsgivare. Vid såna resor är det bäst att du kollar om företaget har särskild reseersättning eller nåt annat kort som fungerar.

Prisgaranti vid köp av kapitalvaror

Har du köpt en lite dyrare kapitalvara som ny TV, kylskåp eller tvättmaskin för att sedan hitta att produkten fanns hos annan butik till ett mycket bättre pris? Det finns faktiskt försäkringar mot det som brukar kallas för prisgaranti.

Hos Coop som samarbetar med Europeiska ERV som försäkringsbolag ges 90 dagars prisgaranti. För att en den försäkringen ska gälla måste man ha betalat 100% av varan med kreditkortet. Dessutom måste man kunna styrka att det är exakt samma produkt och att det upptäcks inom tidsperiod. Det gäller därför att man kan styrka datum för både inköp och det lägre priset man hittat.

Ett kriterium som gör att man sällan kan utnyttja garantin är att man inte får jämför pris i fysisk butik med internetpriser. Det gäller att produkten ska kunna köpas på samma sätt som ursprungsprodukten. Om man uppfyller alla kraven kan man få ersättning för mellanskillnaden.

Allriskförsäkring genom kreditkortet

Ytterligare en extra försäkring som många kanske inte känner till är att flera kreditkort ger allriskförsäkring. Många vet inte om detta och tecknar tilläggsförsäkring vid köpet helt i onödan.

Trasig smartphone

Betalade du köpet med kreditkort? Kolla om du då aktiverat en allriskförsäkring.

Det man får i ersättning ska primärt täcka kostnad för reparation, byte och i sista hand produktens ursprungliga inköpspris. Om man lämnar in varan på reparation är det viktigt att det är en reparatör som är auktoriserad.

Det gäller dock att informera sig om vilka typer av produkter som allriskförsäkringen omfattar. En del försäkringar täcker inte mobiler och bärbara dator, sånt vi flyttar runt mest och som löper störst risk att skadas. Det brukar vanligen endast gälla mer stationär elektronik som tv och vitvaror.

Villkoren varierar rejält så det bästa är om du letar fram senaste försäkringsvillkoren för just ditt kort. Tänk på att villkoren kan ha uppdaterats sen du skaffade kortet. Även om du säkert har fått hem uppdaterade villkor är det nästan enklast att söka på nätet efter aktuella försäkringsvillkoren. Brukar finnas som PDF att ladda ner men kontrollera datumet så att du tar den senaste versionen.