Debetkort

Jämför de bästa debetkorten år 2025

Jämförelse av de bästa debetkorten

Kortnamn Bäst för Årsavgift Uttagsavgift Valutapåslag Övrigt
Northmill Visa Allt sammantaget 0 kr 0 % 0 % 2 % sparränta
Revolut Plus Inköp i utländsk valuta 540 kr 0 kr för 2 tkr/mån 0 % 1 bonuspoäng/10 € spenderat
Lunar Light Gratis förmåner 0 kr 0 kr 1,5 % Rabatter och erbjudanden
Rocker Plus Bonus 348 kr 49 kr 1,5 % 0,5–5 % bonus (cashback) på allt
N26 You Resor Ca 1 350 kr* 0 kr 0 % Reseförsäkring ingår
Tabell 1: Jämförelse av de bästa debetkorten.
*N26 You har en månadsavgift på 9,90 euro, vilket motsvarar cirka 113 kronor (år 2025). Detta medför en årsavgift på cirka 1 350 kronor (113 x 12 = 1 356).
warning icon

Att låna kostar pengar!
Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se.

Topplista: Bäst debetkort 2025

De bästa debetkorten år 2025 är:

  • Bäst debetkort överlag: Northmill Visa (betyg 4,5/5).
  • Bäst debetkort utan valutapåslag: Revolut Plus (betyg 3,5/5).
  • Bäst gratis debetkort: Lunar Light (betyg 4/5).
  • Bäst debetkort med bonus: Rocker Plus (betyg 4/5).
  • Bäst debetkort för resor: N26 You Mastercard (betyg 3,5/5).

Bäst debetkort överlag: Northmill Visa

Bäst debetkort överlag: Northmill Visa

Bäst debetkort överlag: Northmill Visa

Northmill Visa är det bästa debetkortet överlag. Northmill-kortet har varken årsavgift, uttagsavgift eller valutapåslag, och är alltså helt kostnadsfritt att använda överallt. Kortet kan dessutom kopplas till Northmills kontokredit, vilket ger flexibiliteten att använda kredit vid behov.

Läs mer: Till ansökan

Bäst debetkort utan valutapåslag: Revolut Plus

Bäst debetkort utan valutapåslag: Revolut Plus

Bäst debetkort utan valutapåslag: Revolut Plus

Revolut Plus är det bästa debetkortet utan valutapåslag. Med Revolut Plus slipper du valutapåslag under vardagar för köp på upp till 3 000 euro per månad. Du kan också uppgradera till Revolut Premium för att få obegränsade köp utan valutapåslag måndag–fredag till en årsavgift på 1 140 kronor.

Läs mer: Revolut kort

Bäst gratis debetkort: Lunar Light

Bäst gratis debetkort: Lunar Light

Bäst gratis debetkort: Lunar Light

Lunar Light är det bästa debetkortet som är gratis. Lunar-kortet har ingen årsavgift, men har trots det förmåner såsom rabatter och erbjudanden i utvalda butiker. Du sätter enkelt in pengar på ditt Lunar-kort med Swish och kan börja använda ditt digitala kort direkt i Lunar-appen.

Läs mer: Lunar kort

Bäst debetkort med bonus: Rocker Plus

Bäst debetkort med bonus: Rocker Plus

Bäst debetkort med bonus: Rocker Plus

Rocker Plus är det bästa debetkortet med cashback. Med Rocker Plus får du 0,25–5 % bonus (cashback) på allt du handlar och kan tjäna så mycket som 1 200 kronor per år. Om du bjuder in vänner att skaffa Rocker Plus kan du höja din cashback. Du kan bjuda in upp till 20 vänner via din värvningslänk hos Rocker.

Läs mer: Rockerkortet

Bäst debetkort för resor: N26 You

Bäst debetkort för resor: N26 You

Bäst debetkort för resor: N26 You

N26 You är det bästa debetkortet för resor. Med N26 You får du en bra reseförsäkring som omfattar både sjukvård och olycksfall. Dessutom har kortet varken valutapåslag eller uttagsavgift. Det medför att kortet kan vara förmånligt för den som reser mycket, trots att kortets årsavgift är cirka 1 350 kronor.

Läs mer: N26 You

Gratis debetkort utan avgift

Exempel på gratis debetkort utan årsavgift:

  • Northmill Visa: gratis debetkort helt utan avgifter.
  • Rocker Standard: digitalt debetkort utan årsavgift.
  • Lunar Light: debetkort utan årsavgift och uttagsavgift.
  • Revolut Standard: gratis debetkort helt utan avgifter.
  • Wise: debetkort med 0 kronor i årsavgift.

Debetkort utan valutapåslag

Exempel på debetkort utan valutapåslag:

  • Northmill Visa: debetkort utan valutapåslag eller andra avgifter.
  • Rocker Premium: debetkort utan valutapåslag med årsavgift 1 188 kr.
  • Revolut Plus: debetkort utan valutapåslag med årsavgift 540 kr.
  • N26 Standard: digitalt debetkort utan valutapåslag eller årsavgift.
  • Curve: kopplas till befintligt debetkort för att undvika valutapåslag.
  • Lunar Plus: debetkort utan valutapåslag med årsavgift 948 kr.

Debetkort med bonus

Exempel på debetkort med bonus:

  • Rocker Plus: debetkort med 0,25–5 % cashback på allt.
  • Rocker Premium: debetkort med 0,5–10 % cashback på allt.
  • ICA bankkort: debetkort med dubbel bonus hos ICA och Apotek Hjärtat.
  • Revolut Standard: debetkort med 1 bonuspoäng per 10 € spenderat.
  • Lunar SAS: debetkort med 8 Eurobonuspoäng per 100 kr spenderat.

Vad är debetkort?

Debetkort är bankkort utan kredit. När du betalar med ett debetkort dras alltså pengar direkt från det bankkonto som kortet är kopplat till. Du måste därför ha pengar på ditt bankkonto för att kunna betala med ett debetkort. I princip alla debetkort är antingen Mastercard- eller Visa-kort.

Debetkort passar bra för

Ett debetkort kan passa bra för:

  • Den som vill ha ett kort utan kredit. Om du bara vill ha ett kort att betala med utan möjlighet att handla på kredit passar ett debetkort bra för dig.
  • Studenter och ungdomar. Många studenter har begränsade ekonomiska förutsättningar att betala av krediter. Unga personer har generellt sett svårare att hantera lån och krediter än äldre personer. Därför brukar debetkort passa bra för studenter och ungdomar. En del banker ger ut särskilda debetkort till ungdomar, vilket passar särskilt bra för de som får sitt första debetkort.
  • De som har betalningsanmärkningar. Om du har betalningsanmärkningar kan du inte få kreditkort. Du kan däremot få debetkort, oavsett hur många betalningsanmärkningar du har.

Debetkort passar inte bra för

Ett debetkort passar inte bra för:

  • Den som vill få extra bra förmåner eller bonusar. Kreditkort har vanligtvis fler och bättre förmåner eller bonussystem än debetkort. Om du till exempel vill ha ett kort som ger extra bra reseförmåner eller hög bonus kan ett kreditkort passa bättre för dig än ett debetkort.
  • Den som vill kunna låna pengar gratis. De flesta kreditkort har upp till 30–60 räntefria dagar. Det medför att du kan låna pengar gratis med ett kreditkort om du betalar hela månadsfakturan. Om du vill ha möjlighet att använda en kredit gratis vid behov passar kreditkort bättre för dig än debetkort.
  • Resenärer som vill ha omfattande reseförsäkringar. För de flesta debetkort ingår ingen reseförsäkring. Om du reser mycket och vill ha en bra reseförsäkring när du betalar resor med ditt kort passar i regel ett kreditkort bättre än ett debetkort. De flesta kreditkort har en reseförsäkring, där en del har mer omfattande försäkringar än andra.

Fördelar med debetkort

De främsta fördelarna med debetkort är:

  • De flesta debetkort har låga eller inga avgifter. De flesta debetkort ingen uttags- eller valutaväxlingsavgift. Däremot har en del debetkort årsavgift, särskilt debetkort som har bra förmåner. Jämfört med kreditkort har dock de flesta debetkort låga avgifter.
  • Debetkort är tillgängliga för alla. Du kan få ett debetkort även om du har låg kreditvärdighet, till exempel på grund av låg inkomst, betalningsanmärkningar eller kronofogdeskulder.
  • Det krävs ingen kreditupplysning för debetkort. När du ansöker om ett debetkort tar inte kortutgivaren någon kreditupplysning. Därför försämras inte heller ditt kreditbetyg när du ansöker om ett debetkort.
  • Det går inte att överkonsumera med debetkort. Ett debetkort har ingen kredit. Därför går det inte att handla för mer än de pengar som finns på det bankkonto som är kopplat till kortet. Om du försöker betala ett högre belopp än vad som finns på bankkontot visas i regel texten “Medges ej” i kortterminalen. Du kan alltså inte skuldsätta dig genom att använda ett debetkort utan kredit.

Nackdelar med debetkort

De främsta nackdelarna med debetkort är:

  • De flesta debetkort har begränsade förmåner. Många debetkort saknar helt de förmåner som de flesta kreditkort har, till exempel reseförsäkringar och bonussystem.
  • Exklusiva debetkort har relativt höga avgifter. Om du vill ha ett debetkort med premiumförmåner, till exempel en bra reseförsäkring eller hög bonus- eller cashbacknivå, brukar avgifterna vara relativt höga. Du får i regel betala en årsavgift på uppemot 1 500–2 000 kronor för de mest exklusiva debetkorten.
  • Debetkort saknar den flexibilitet som kreditkort har. Om du till exempel får oförutsedda utgifter som måste betalas snabbt medför ett kreditkort att du kan täcka utgifterna med din kredit. Ett debetkort medför däremot inte samma flexibilitet och tillgång till buffert som ett kreditkort.

Faktorer att jämföra för att hitta bästa debit-kortet

De viktigaste faktorerna att jämföra för att hitta det bästa debit-kortet är:

Årsavgift för debitkort

Många debitkort saknar årsavgift, men det förekommer debitkort som har det. Ju mer förmåner ett debitkort har, desto högre brukar kortets årsavgift vara. Om du planerar att bara använda kortet som ett betalmedel bör du jämföra kort utan årsavgift. Då slipper du betala en avgift för förmåner du inte behöver.

Se mer: kort utan årsavgift

Valutapåslag för debitkort

En del debitkort har en valutaväxlingsavgift på cirka 1,5–2 % av köpbeloppet när du handlar något i utländsk valuta. Om du ofta betalar i utländsk valuta, till exempel i butiker utomlands eller i andra valutor än svenska kronor (SEK) i utländska webbutiker, bör du överväga ett debitkort utan valutapåslag.

Uttagsavgift för debitkort

En del debitkort har avgifter för kontantuttag på cirka 1,5–4 % av uttagsbeloppet. Om du ofta tar ut pengar, till exempel när du är ute och reser, bör du överväga ett debitkort utan uttagsavgift.

Förmåner för debitkort

En del debitkort har inga särskilda förmåner, medan andra debitkort till exempel har bonusprogram, reseförsäkringar eller cashback. När du jämför debitkort bör du fundera på om det finns debetkort med förmåner du kan ha nytta av, och om de i så fall är värda att betala en eventuell årsavgift för.

Tips för säker användning av debetkort

Några saker som är viktiga att tänka på för säker användning av ett debetkort är att:

  • Pengarna dras direkt från ditt bankkonto. Det behöver alltså finnas tillräckligt med pengar på ditt bankkonto för att du ska kunna betala med ett debetkort.
  • Transaktioner syns direkt på ditt kontoutdrag. Med ett kreditkort får du alla transaktioner som gjorts under en månad sammanställda på en och samma månadsfaktura. Om du betalar med ett debetkort syns istället transaktionerna i datumordning direkt på ditt bankkontoutdrag.
  • Låna inte ut kortet och skydda din PIN-kod. På så vis minskar du risken för obehörig användning av ditt debetkort.
  • Spärra ditt kort om det försvinner. Om ditt kort blir stulet eller om du tappar bort det bör du spärra kortet så snabbt som möjligt för att undvika bedrägerier eller obehörig användning.

Alternativ till debetkort: kreditkort

Kreditkort kan vara ett alternativ till debetkort för dig som till exempel vill få tillgång till fler förmåner än vad de flesta debetkort ger. Med ett kreditkort får du till exempel räntefria dagar och reseförsäkring. Många kreditkort ger också rabatter i utvalda butiker eller har olika typer av bonusprogram.

TIPS: kombinera debetkort och kreditkort

Du kan kombinera debetkort och kreditkort för att nyttja fördelarna med båda korttyperna. Om du till exempel pendlar till jobbet och tankar din bil ofta kan du använda ett debetkort för vardagliga utgifter och ett tankkort för att få drivmedelsrabatt när du tankar.

Det kan också vara fördelaktigt att till exempel kombinera ett debetkort för kontantuttag utomlands och ett kreditkort utan valutapåslag för att betala köp i utländsk valuta. Då kan du både ta ut pengar utan uttagsavgift och handla i utländska butiker utan växlingsavgift. Se mer: debetkort eller kreditkort?

 

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan debetkort och kreditkort?

Den största skillnaden mellan debetkort och kreditkort är att du spenderar dina egna pengar med ett debetkort. Om du betalar med ett kreditkort använder du en kredit som du måste betala tillbaka senare. Med ett debetkort dras alltså pengarna direkt, med ett kreditkort får du en faktura att betala i efterhand. Se mer: vad är skillnaden mellan debetkort och kreditkort?

Finns det debetkort utan avgift?

Ja, det finns debetkort utan avgift. Vissa kort saknar bara årsavgift, medan andra är helt avgiftsfria. En del debetkort, till exempel Northmill Visa, har varken års-, uttags- eller valutaväxlingsavgift. Revolut Plus och N26 You har årsavgift men 0 % valutapåslag. Lunar Light har 0 kronor i års- och uttagsavgift, men 1,5 % valutapåslag på köp utomlands.

Se mer: kreditkort utan avgift

Har det betydelse om debetkort är Visa eller Mastercard?

Nej, det har ingen betydelse om ett debetkort är ett Visa eller Mastercard. Både Visa och Mastercard kan användas överallt. Förmånerna för ett debetkort beror inte på om kortet är ett Visa eller Mastercard, utan bestäms av respektive kortutgivare. Du bör därför välja ett debetkort som passar bra för dig, oavsett om det är ett Visa eller Mastercard.

Se också: Vad är bäst av Visa och Mastercard?

Alla omdömen

Om författaren

Nina Appelgren
Nina Appelgren

Erfaren ekonomiskribent med en passion för att göra privatekonomi och låneprocesser begripliga.


SENAST UPPDATERAD: 17 mars, 2025

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför