Betala med mobilen: Guide för kreditkort & bankkort i telefonen

Lär dig hur du lägger till ditt kreditkort i mobilen. Kreditkorten guidar dig igenom samtliga kreditkort som ger säkert stöd för betalningar genom telefonen.

Går det att betala med kort i mobilen?

Ja, det finns idag 3 sätt att betala med kort i mobilen: Samsung Pay, Google Pay och Apple Pay. Du betalar genom att lägga in kortet i telefonen, och därefter föra telefonen nära betalterminalen. För att bekräfta mobila kortköp kan du använda ansiktsigenkänning, kod eller fingeravtryck.

3 sätt att lösa kortbetalning via mobil

  1. Apple Pay: Fungerar med iOS, iPadOS och WatchOS. Med iPhone, Apple Watch och Apple Pay kan du betala med ditt kreditkort digitalt, precis var som helst.
  2. Google Pay: Fungerar med alla Android-enheter.
  3. Samsung Pay: Fungerar med alla Samsung-enheter.

Hur fungerar mobila betalningar?

Mobila betalningar fungerar genom att dina kreditkortsuppgifter anonymiseras och lagras säkert i din telefon. Genom NFC-teknik kommunicerar din smartphone direkt med betalterminalen, vilket säkerställer att transaktionen är lika trygg som vid en traditionell betalning med chip eller blipp.

De 3 bästa kreditkorten för att betala med mobilen

  • Bäst för Android: Norwegiankortet – 10 % bonus och 0 kr i årsavgift.
  • Bäst för iPhone: Komplett kreditkort – 4 % bonus och 0 kr i årsavgift.
  • Bäst för Samsung: MoreGolf – 1 % bonus och 295 kr i årsavgift.

Kortet måste fungera med din mobiltelefon

Du måste ha en enhet som fungerar med det mobila betalsystem som kortet är kompatibelt med.

  • Norwegiankortet fungerar endast med Google Pay.
  • Komplett kreditkort endast fungerar med Apple Pay.
  • Remember Flex fungerar med både Samsung Pay och Apple Pay.

Exempel på kreditkort som tillåter mobila betalningar

Kreditkort Apple Pay Samsung Pay Google Pay
Bank Norwegian kreditkort Nej Nej Ja
Collector Easyliving Nej Nej Nej
Coop Mastercard Nej Nej Nej
Easycard Nej Nej Nej
Komplett kreditkort Ja Nej Ja
MoreGolf Mastercard Ja Ja Ja
OKQ8 Visa kreditkort Nej Nej Nej
Preem Mastercard Nej Nej Nej
Remember flex Ja Ja Nej
Resurs Classic Nej Nej Nej
Resurs Gold Nej Nej Nej
Resurs World Nej Nej Nej
Swedbank kreditkort Nej Nej Nej
Marginalen Bank Gold Nej Ja Ja
Marginalen Bank Traveller Nej Ja Ja
Tabell 1. Tabell med kreditkort som tillåter Apple Pay, Samsung Pay eller Google Pay.

Osäker på vilket kort som är bäst? Jämför kreditkort via Kreditkortguiden.

Debetkort som tillåter mobila betalningar

Debetkort Apple Pay Samsung Pay Google Pay
Revolut Ja Nej Ja
N26 Ja Nej Ja
Lunar Ja Nej Ja
PFC Nej Nej Nej
Gimi Nej Ja Ja
Tabell 2. Tabell med debetkort som tillåter Apple Pay, Samsung Pay eller Google Pay.

Tekniken som möjliggör att du kan genomföra transaktioner med kreditkortet i mobilen kallas för Near Field Communication (NFC). För att du ska kunna betala med din mobil måste både din telefon och betalterminalen ge stöd för kontaktlösa betalningar.

Säkerheten hos kontaktlösa kort som lagts till i mobilen är utmärkt. Detta då du alltid måste bekräfta ditt köp med hjälp av en modern säkerhetsteknik såsom ansiktsigenkänning eller fingeravtrycksigenkänning.

Kreditkort i mobilen vs. fysisk kreditkortsbetalning

Det är lika säkert att blippa eller handla med PIN-kod som att betala med kreditkortet i mobilen. Utöver det får du din bonus och cashback precis som vanligt, oavsett hur du handlar med ditt kreditkort. Många tycker även att det är en frihetskänsla att inte behöva ha med sig sitt kort, tack vare att det lagras i mobiltelefonen.

En viktig skillnad är dock att du kan handla med ditt kreditkort fysiskt på fler ställen jämfört med om du har ditt kreditkort lagrat i mobilen.

Vidare läsning

Svar på vanliga frågor

Är det säkert att betala med mobilen?

Det är säkert att betala med sin mobiltelefon. För det första skyddas alla transaktioner med NFC-teknik, och för det andra måste du godkänna samtliga köp via fingeravtryck eller ansiktsigenkänning för att överföringen ska lyckas. Det är därigenom lika säkert att betala digitalt som fysiskt.

Vad kostar det att betala digitalt med mobilen?

Det kostar ingenting att betala med din mobiltelefon. Alla betaltjänster (Apple Pay, Google Pay och Samsung Pay) är gratis att ladda ner och det tillkommer inga kostnader för att lägga till ditt kreditkort. Betaltjänsterna genererar intäkter genom att ta cirka 0,15 % av varje transaktionsbelopp från butiken där du handlar.

Hur fungerar digitala kreditkort?

Ett digitalt kreditkort fungerar ungefär som ett fysiskt kreditkort. Du kan betala med det i betalterminaler samt online, och du får bonus eller cashback om kreditkortet har ett sådant program. Skillnaden är att digitala kreditkort kan lagras i digitala enheter som telefoner och klockor.

Hur lägger jag till ett digitalt kreditkort i mobilen?

Du lägger till ett kreditkort i din mobiltelefon med hjälp av en betaltjänst likt Apple Pay, Google Pay eller Samsung Pay. Hela förloppet går på cirka 5 minuter. Du godkänner införandet av kreditkortet i mobilen med hjälp av ansiktsigenkänning eller fingeravtryck.

Vad kostar det att betala med telefonen?

För dig som privatperson kostar det ingenting att betala med telefonen. Såväl Apple Pay som Google Pay och Samsung Pay tar inte ut någon avgift från dig när du handlar med ditt kreditkort i mobilen. Teknikföretagen tar betalt av handlarna i form av en summa på cirka 0,15 % av transaktionen.

Alla omdömen

Lennart Stregård
mars 20, 2023

bra info.

Bra info

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

William är en av grundarna till Kreditkortguiden, och arbetar både som skribent och redaktör på hemsidan. Han har tidigare arbetslivserfarenhet som privatekonomisk rådgivare.


SENAST UPPDATERAD: 2 januari, 2025

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför