Bästa Kreditkortet Utan Säkerhet December 2023

Här kan du hitta det bästa kreditkortet utan säkerhet, jämföra olika kreditkort och ta del av tips på hur du väljer kreditkort utan säkerhet.

Bästa kreditkortet utan säkerhet

Re:member flex är det bästa kreditkortet utan säkerhet år 2023. Kortet tillämpar en individuell ränta på 9,74–24,74 % där det lägre spannet är lågt för kreditkort. En månadsavgift på 57 kr tillkommer vid räntefri delbetalning, men i övrigt är kreditkortet avgiftsfritt (vid val av e-faktura).

Jämför kreditkort utan säkerhet

Nedan kan du jämföra olika kreditkort utan säkerhet.

Re:member flex

Re:member flex
0 kr
Årsavgift
120 000 kr
Maxkredit
9,74 - 28,24 %
Årsränta

Re:member flex

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Årsränta: 9,74 - 28,24 %
  • Rabatt i fler än 300 nätbutiker
  • Ingen årsavgift
  • Två betalningsfria månader/år
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav 100 000 kr
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 39 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 3 %, minst 35 kr
Bonus Rabatter via re:member reward
Exempel: Re:member flex har en rörlig individuell ränta. Ett genomsnitt på 17,24 % nominell ränta ger 18,67 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 826 kr och totalkostnad 21 916 kr.
Klicka och jämför

Bank Norwegian Visa

Bank Norwegian Visa
0 kr
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
19,99 %
Årsränta

Bank Norwegian Visa

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 19,99 %
  • Ingen års- eller uttagsavgift
  • Upp till 10 % bonus
  • Upp till 45 räntefria dagar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 23 år
Inkomstkrav Inget fast krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 45 kr (0 kr via e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonus 0,5 - 10 %
Exempel: Bank Norwegian Mastercard har 19,99 % i nominell- och 21,93 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 852 kr och totalkostnad 22 231 kr.

Resurs Gold

Resurs Gold
245 kr
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
0 - 17,32 %
Årsränta

Resurs Gold

Årsavgift: 245 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 0 - 17,32 %
  • Bonus på alla köp
  • 60 räntefria dagar
  • Räntefria avbetalningar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav 100 000 kr
Anställning Fast arbete/pension
Aviavgift 39 kr
Valutapåslag 1,97 %
Uttagsavgift 2,97 %, minst 35 kr
Bonus 0,5 %
Exempel: Resurs Gold har 12,36 % i nominell- och 17,81 % i effektiv ränta medräknat 39 kr avi-avgift, beräknat på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån. Månadskostnad blir 1 819 kr och totalkostnad 21 832 kr.

Delbetalas kreditkort utan säkerhet?

Ja, kreditkort delbetalas alltid utan säkerhet eftersom alla kreditkort utfärdas utan säkerhet. Eftersom varken egendom eller föremål pantsätts saknar kreditgivaren säkerhet och kan således inte sälja kredittagarens tillhörigheter vid utebliven betalning.

Välj det bästa kreditkortet utan säkerhet

För att fastställa vilket kreditkort som är bäst för dig måste du kartlägga vilka kriterier du vill att kortet ska uppfylla. Det är alltså dina behov som kortinnehavare som avgör vilken typ av kreditkort du ska leta efter.

Innan du ansöker om kreditkort bör du därför utvärdera dina behov, men också säkerställa att du uppfyller kraven för de kreditkort du är intresserad av. Därefter bör du jämföra de alternativ som överensstämmer med dina kriterier för att hitta det bästa kreditkortet för dig.

När och hur ska kreditkortet användas?

Att reda ut när och hur kreditkortet ska användas ger dig goda indikationer på vilka förmåner du ska leta efter. Förmåner som reseförsäkring, flygbonus och gratis valutaväxlingsavgift är passande för kreditkort som ska användas i resesammanhang.

Om kreditkortet däremot ska användas för matinköp i din matvarubutik är ett kort med reseförmåner mindre relevant för ändamålet. Då bör du istället välja ett kreditkort som utfärdas i samarbete med den specifika matvarukedjan.

Hur ofta ska kreditkortet användas?

Hur bra ett kreditkort är kan i vissa fall bero på i vilken utsträckning du planerar att använda det. Vissa premiumkort har till exempel hög årsavgift och behöver således användas frekvent för att motivera den dyra årsavgiften.

Många premiumkort med hög årsavgift erbjuder också exklusiva förmåner såsom lounge- och concierge service. För att kunna utnyttja dessa förmåner regelbundet bör du även ha en viss typ av livsstil, där till exempel resor är vanligt förekommande.

Planerar du att endast använda kreditkortet vid få utvalda tillfällen, till exempel för att hyra bil eller delbetala ett specifikt köp, är det bättre att välja ett kreditkort utan årsavgift.

Ska kreditkortet användas för delbetalning?

Ränta tillkommer endast vid delbetalning av krediten, det vill säga efter det att de räntefria dagarna upphört. Om du planerar att delbetala dina köp är räntan således en viktig faktor i valet av kreditkort.

Om du däremot planerar att betala dina köp inom perioden för de räntefria dagarna är räntan av mindre betydelse då ingen ränta tillkommer på skulden. På sidan om delbetalning med kreditkort kan du jämföra kreditkort och antal räntefria dagar samt ta del av olika räkneexempel för delbetalning.

Så ansöker du om ett kreditkort utan säkerhet

Nedan listas hur processen går till när du ansöker om kreditkort utan säkerhet.

  1. Ansök om kreditkort via kortutgivarens hemsida. Ofta finns även alternativet att ansöka hos kundservice via telefon. I vissa fall får du besked direkt huruvida din ansökan blivit godkänd och i andra fall handläggs ansökan manuellt innan du får svar via email.
  2. Skicka in eventuella kompletteringar som efterfrågas. Ibland kan kreditgivare kräva dokumentation som verifierar de uppgifter du angivit i din ansökan. De kompletteringar som efterfrågas är vanligtvis lönespecifikation, anställningsintyg, kontoutdrag eller ID-kopia.
  3. Signera avtalet vid beviljad ansökan. När din ansökan blivit beviljad behöver du vanligtvis signera avtalet med BankID innan kortet skickas hem till dig. Ansöker du om kreditkort hos en bank där du redan är kund finns även alternativet att signera avtalet med din bankdosa.
  4. Få kreditkortet hemlevererat. Kreditkortet skickas till den adress du angivit i ansökan. Om även PIN-koden skickas med post anländer denna i ett separat brev någon dag senare än själva kortet. I många fall kan du också få tillgång PIN-koden genom att logga in på kortutgivarens app eller hemsida.

Hur ansökningsprocessen går till kan variera beroende på kortutgivare, men de steg som listas ovan ingår i regel alltid när du ansöker om kreditkort. På sidan om att ansöka om kreditkort kan du läsa mer om hur du kan öka dina chanser till ett snabbt beviljande.

Olika typer av kreditkort utan säkerhet

Kreditkort utan säkerhet kan delas in i olika kategorier baserat på vilken typ av köp de är ämnade för. Nedan listas de vanligaste kategorierna bland kreditkort utan säkerhet.

  • Bonuskort: ger dig bonuspoäng på alla köp som görs med kortet. Ett bonuskort passar den som använder kreditkortet frekvent och vill samla bonuspoäng som sedan kan lösas in till exempelvis flygresor eller särskilda produkter. Jämför de bästa bonuskorten år 2023 på sidan om kreditkort med bonus.
  • Cashback-kort: ger dig pengar tillbaka (“cashback”) på alla köp. Ett kreditkort med cashback lämpar sig för den som använder kreditkortet ofta men som inte har för avsikt att samla poäng till något speciellt (till exempel flygresor). Jämför cashback-kort år 2023 på sidan om kreditkort med cashback.
  • Resekort: erbjuder förmåner som till exempel reseförsäkring, lounge- och concierge service samt bonusprogram kopplade till flygbolag. Ett resekort passar den som ofta reser med flyg och planerar att använda kreditkortet för utgifter under sina resor. Jämför bra resekort år 2023 på sidan om resekort.
  • Matkort: ger bonus, rabatter och förmånliga erbjudanden när du handlar hos en specifik livsmedelskedja. Matkort lämpar sig främst för den som spenderar mycket pengar på mat och som ofta handlar i samma matbutik. Jämför de bästa matkorten år 2023 på sidan om matkort.
  • Bensinkort: ger drivmedelsrabatt och bonus när du tankar vid en bensinmack. Bensinkort är ofta kopplade till en specifik bensinkedja och passar därför den som kör bil ofta och brukar tanka hos samma bensinkedja. Jämför de bästa bensinkorten år 2023 på sidan om bensinkort.
  • Shoppingkort: erbjuder förmåner i form av rabatter, erbjudanden och räntefria delbetalningsalternativ vid köp av produkter och tjänster. Ett shoppingkort passar för den som handlar mycket kläder, accessoarer och andra produkter. Jämför de bästa shoppingkorten år 2023 på sidan om shoppingkort.

Kostnader för att delbetala med kreditkort utan säkerhet

Vilka kostnader som tillkommer för delbetalning med kreditkort utan säkerhet varierar beroende på kortutgivare. Nedan listas olika faktorer som påverkar kostnaden för delbetalning med kreditkort.

  • Räntefria dagar. De flesta kreditkort har upp till 30–60 räntefria dagar som tillkommer från och med köpets datum. Under denna period kan den utnyttjade krediten delbetalas utan att ränta utgår. Läs mer om räntefria dagar och hur dessa fungerar på sidan om räntefria kreditkort.
  • Ränta. Efter att de räntefria dagarna upphört tillkommer ränta på krediten. Räntan brukar ligga på 15–20 % av skulden och betalas månadsvis utifrån ett minimumbelopp som anges på fakturan. Läs mer om kreditränta på sidan om ränta och kreditkort.
  • Avgifter. Många kreditkort har årsavgift, men denna tillkommer inte specifikt vid delbetalning, utan debiteras oavsett hur kreditkortet används. Aviavgift, delbetalningsavgift och uppläggningsavgift är däremot exempel på kortavgifter som kan tillkomma vid delbetalning med kreditkort.
  • Återbetalningstid. Totalkostnaden för en kredit ökar ju längre tid delbetalningen pågår. Det beror på att ränta och eventuella avgifter betalas månadsvis. Ju längre avbetalningstid, desto fler betalningstillfällen. Läs mer om återbetalningstid på sidan om återbetalning av kreditkort.

Är lån eller kreditkort utan säkerhet mest fördelaktigt?

Huruvida blancolån eller kreditkort utan säkerhet är mest fördelaktigt varierar beroende på lånebelopp, avbetalningstid samt villkoren för respektive alternativ. I villkoren ingår bland annat ränta, antal räntefria dagar och avgifter som exempelvis uppläggningsavgift, aviavgift och administrationsavgift.

Kreditkort utan säkerhet lämpar sig i regel bättre för små lånebelopp och löpande utgifter.  För större engångsutgifter med lång återbetalningstid är ett privatlån ofta ett bättre alternativ. Huruvida lån eller kreditkort utan säkerhet är mest fördelaktigt varierar dock från fall till fall.

Exempel på olika kreditkort utan säkerhet

Nedan listas exempel på olika kreditkort utan säkerhet.

  • Marginalen Gold: 195 kr i årsavgift och cashback via Handla Smart. Kreditkortet har 16,9 % i ränta, 50 räntefria dagar, 3 % i uttagsavgift, 1,65 % i valutapåslag och 25 kr i aviavgift (0 kr via e-faktura). Kortet har bland annat en heltäckande reseförsäkring. Årsavgift år 1: 0 kr.
  • Marginalen Traveller: 395 kr i årsavgift och 1 % i bonus på alla köp. 25 % i cashback erbjuds i utvalda butiker. Kreditkortet har 16,9 % i ränta, 50 räntefria dagar, 3 % i uttagsavgift, 1,65 % i valutapåslag och aviavgift på 25 kr (0 kr via e-faktura). En bra och heltäckande reseförsäkring ingår.
  • Swedbank kreditkort: 195 kr i årsavgift (0 kr år 1). Kortet saknar bonusprogram. Swedbank kreditkort har 10,95 % i ränta, 55 räntefria dagar, 3 % i uttagsavgift  och 1,65 % i valutapåslag. Ingen aviavgift tillkommer. Kortet har bland annat en heltäckande reseförsäkring.
  • Bank Norwegian: 0 kr i årsavgift och 0,5 % i bonus på alla köp. Köp av flygbiljetter hos Norwegian ger upp till 10 % i bonus. Bank Norwegian kreditkort har 19,99 % i ränta, 45 räntefria dagar, 0 kr i uttagsavgift, 1,75 % i valutapåslag och 45 kr i aviavgift (0 kr via e-faktura). Reseförsäkring ingår.
  • Collector Easyliving: 195 kr i årsavgift och rabatter via Eurobonus. Collector Easyliving kreditkort har 17,25 % i ränta, 56 räntefria dagar, 3 % i uttagsavgift och varken valutapåslag eller aviavgift. Kortet har bland annat en heltäckande reseförsäkring. Årsavgift år 1: 0 kr.
  • Collector Easycard: 195 kr i årsavgift och rabatter via Eurobonus. Collector Easycard har 19 % i ränta, 56 räntefria dagar, 4 % i uttagsavgift, 2 % i valutapåslag och 29 kr i aviavgift. Kortet inkluderar reseförsäkring.
  • Coop Mastercard: 295 kr i årsavgift och 0,5 % i bonus på alla köp. Köp hos Coop ger upp till 5,5 % i bonus. Kreditkortet har 15,95 % i ränta, 55 räntefria dagar, 1,5 % i uttagsavgift, 1,75 % i valutapåslag och 29 kr i aviavgift (0 kr via e-faktura). Årsavgiften är 0 kr år 1. Reseförsäkring ingår.
  • MoreGolf: 295 kr i årsavgift och 1 % i bonus på alla köp. Utvalda golfrelaterade köp ger 10–50 % i bonus. MoreGolf kreditkort har 15,64 % i ränta, 55 räntefria dagar, 3 % i uttagsavgift och 1,65 % i valutapåslag. Aviavgiften på 35 kr kan undvikas via e-faktura. En heltäckande reseförsäkring ingår.
  • Preem Mastercard: 0 kr i årsavgift och 0,5 % i bonus på alla köp. Drivmedelsrabatt på 10 eller 25 öre / l tillkommer. Kreditkortet har 17,40 % i ränta, 56 räntefria dagar, 2 % i uttagsavgift, 2,5 % i valutapåslag och 25 kr i aviavgift (0 kr via e-faktura). Rese- och feltankningsförsäkring ingår.
  • OKQ8 VISA: 0 kr i årsavgift och 0,3 % i bonus på alla köp. Kortet ger drivmedelsrabatt på 20 / l hos OKQ8 och 2 % cashback i OKQ8-butiker. Kortet har 14,95 % i ränta, 45 räntefria dagar, 3 % i uttagsavgift, 2 % i valutapåslag och 25 kr i aviavgift (0 kr vid e-faktura). Reseförsäkring ingår.
  • Resurs Gold: 245 kr i årsavgift och 0,5 % i bonus på alla köp. Resurs Gold kreditkort har 0–17,32 % i ränta, 60 räntefria dagar, 2,97 % i uttagsavgift, 1,97 % i valutapåslag och 39 kr i aviavgift. Kortet inkluderar reseförsäkring.
  • Resurs World: 1 068 kr i årsavgift och 1 % i bonus på alla köp. Kortet ger tillgång till lounge- och concierge service. Resurs World kreditkort har 0–17,32 % i ränta, 60 räntefria dagar, 2,97 % i uttagsavgift, 1,97 % i valutapåslag och 39 kr i aviavgift. Reseförsäkring ingår.
  • Resurs Classic: 0 kr i årsavgift och inget bonussystem. Resurs Classic kreditkort har 0–17,32 % i ränta, 60 räntefria dagar, 2,97 % i uttagsavgift, 1,97 % i valutapåslag och 39 kr i aviavgift. Inga försäkringar ingår i Resurs Classic kreditkort.
  • Re:member flex: 0 kr i årsavgift och rabatt i fler än 300 webbutiker. Re:member flex kreditkort har 9,74–24,74 % i ränta, 56 räntefria dagar, 3 % i uttagsavgift och 1,75 % i valutapåslag. Aviavgiften på 39 kr kan undvikas via e-faktura. Kortet inkluderar bland annat reseförsäkring.
  • Ikano bank: 0 kr i årsavgift och 1 % vid köp på bensinstation. En branschrabatt på 5–20 % tillkommer varje månad. Ikano bank kreditkort har 14,55 % i ränta, 56 räntefria dagar, 2 % i uttagsavgift, 1,5 % i valutapåslag och 25 kr i aviavgift. Kortet inkluderar bland annat reseförsäkring.
  • Komplett: 0 kr i årsavgift och 0,5–4 % i bonus på alla köp. Komplett kreditkort har 21,40 % i ränta, 50 räntefria dagar, 0 kr i uttagsavgift, och 1,75 % valutapåslag. Aviavgiften på 35 kr kan undvikas via e-faktura. Kortet har flera försäkringar, bland annat en heltäckande reseförsäkring.

Vanliga frågor

Finns det kreditkort utan säkerhet och utan UC-kontroll?

Nej, det finns inga kreditkort utan varken säkerhet eller UC-kontroll. Svenska kreditkort utfärdas förvisso alltid utan säkerhet men aldrig utan en UC-tagning på dig. Det är alltså inte möjligt att bli beviljad kreditkort utan att kreditgivaren inhämtar ekonomisk information om dig via UC.

Däremot finns det både bankkort och betalkort som varken kräver säkerhet, UC eller kreditupplysning via annan aktör. Läs mer om hur dessa kort fungerar och jämför olika alternativ till kreditkort utan varken säkerhet eller UC-kontroll på sidan om kreditkort utan UC.

Vad är maxbeloppet jag kan låna med ett kreditkort utan säkerhet?

Maxbeloppet du kan låna med ett kreditkort utan säkerhet är vanligtvis 50 000–150 000 kr, men det finns kreditkort med högre kreditgräns än så. Dessa kreditkort är i regel mer exklusiva kort som har hög årsavgift. De är också svåra att få på grund av den höga kreditvärdigheten som krävs.

Maxbeloppet som går att låna med kreditkort sätts vanligtvis individuellt utifrån ditt kreditbetyg. Det maxbelopp du blir tilldelad initialt kan höjas efter en viss tid. Det förutsätter att du har skött dina betalningar och andra åtaganden exemplariskt.

Vilket kreditkort utan säkerhet är lättast att bli beviljad?

Bank Norwegian är det kreditkort utan säkerhet som är lättast att bli beviljad. Till skillnad från de flesta andra kreditkort har Bank Norwegian inget förutbestämt krav vad gäller lägsta inkomst. Däremot behöver du ha någon typ av anställning och kunna uppvisa en inkomst för att bli beviljad kortet.

I övrigt är Bank Norwegian ett mångsidigt kort som passar de flesta. Kortet saknar årsavgift och aviavgiften kan undvikas vid val av e-faktura. Bank Norwegian är alltså ett kreditkort som är lätt att bli beviljad och som dessutom är gratis så länge du betalar fakturorna inom de 45 räntefria dagarna.

Fungerar kreditkort utan säkerhet på samma sätt som lån utan säkerhet?

Ja, kreditkort utan säkerhet och lån utan säkerhet fungerar på samma sätt i det avseende att de utfärdas utan säkerhet. Eftersom varken egendom eller föremål pantsätts finns det inget att sälja vid utebliven betalning.

Däremot har kreditkort utan säkerhet och lån utan säkerhet andra funktioner som skiljer dem åt, till exempel vad gäller återbetalningen. Kreditkort ger tillgång till en kredit med en viss räntefri avbetalningstid, medan lån återbetalas utifrån en förutbestämd amorteringsplan.

Hur hög kortkredit kan man få med kreditkort utan säkerhet?

Kreditkort utan säkerhet har oftast en kortkredit på 50 000–150 000 kr, men det finns ett fåtal kreditkort som erbjuder högre kortkredit än så. Amex Platinum har exempelvis en kreditlimit som uppgår till maximalt 1 500 000 kronor.

American Express Platinum har dock en årsavgift på 6 600 kr. Dessutom krävs väldigt god privatekonomi och hög kreditvärdighet för att bli beviljad denna typ av kreditkort med ovanligt hög kortkredit.

Alla omdömen

Om författaren

Felicia Lennestig Bergquist
Felicia Lennestig Bergquist

Felicia är sedan år 2022 skribent på Kreditkortguiden. Hon har flera års erfarenhet från kreditkort- och betalningsbraschen.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför